Politie Hollands Midden

Opnieuw aanhoudingen na dreigementen

Hollands Midden, 12-04-2011 o Maandagmiddag 11 april heeft Politie Hollands Midden opnieuw aanhoudingen verricht na dreigementen die een relatie hebben met de schietpartij in Alphen aan den Rijn afgelopen zaterdag.

Op het Kooiplein in Leiden werd een 29-jarige man aangehouden vanwege het uiten van bedreigingen. De man dreigde met een herhaling van het schietincident in Alphen aan den Rijn. In Katwijk werd een 49-jarige man aangehouden die op het gemeentehuis riep dat hij kon begrijpen dat mensen met een mitrailleur langs komen.

Naast deze twee verbale dreigementen heeft de politie vijf dreigtweets onderzocht, mensen die via twitter dreigden. Hierbij is maandag 11 april een 17-jarige Leidenaar aangehouden (zie eerder persbericht) en zondag 10 april een 17-jarige jongen uit Hoogvliet. De drie overige dreigtweets lijken een zogenaamde grap, maar zowel politie als het Openbaar Ministerie nemen dit zeer serieus. Ziekelijke grappen die we als politie meer dan serieus nemen, aldus korpschef Jan Stikvoort. Mensen die zoiets roepen of twitteren kunnen er op rekenen dat ze door politie en OM aangepakt worden.

Het verzenden van dreigtweets is hetzelfde als iemand bedreigen en is dus strafbaar. De politie is hier zeer alert op. Naast meldingen die bij Politie Hollands Midden binnen komen zijn zogeheten intersurveillanten actief op zoek naar dergelijke berichten op social media. Er wordt altijd onderzoek naar de verzender gedaan, de verzender wordt aangehouden en de kosten van de politie-inzet worden, indien mogelijk, op hem verhaald.