Gemeente Oirschot

Gemeenteraad Oirschot stelt regels voor toepassing voorbereidingbesluit intensieve veehouderij

Op 29 maart heeft de gemeenteraad van Oirschot besloten dat het eerder genomen voorbereidingsbesluit voor de intensieve veehouderij niet in alle gevallen hoeft te worden toegepast.

Â

Dit voorbereidingsbesluit van 31 januari 2011 gold voor alle ontwikkelingen op het gebied van de intensieve veehouderijen in de hele gemeente Oirschot. Dit betekende dat alle bouwaanvragen voor intensieve veehouderijen gedurende een jaar moesten worden aangehouden en dus niet in behandeling werden genomen.

Â

Door het nieuwe besluit van 29 maart kunnen bouwaanvragen voor bijvoorbeeld de bedrijfswoning of schuren die niet gebruikt worden voor de intensieve veehouderij wel in behandeling worden genomen. Ook het bouwen van stallen om te kunnen voldoen aan dierenwelzijneisen is voortaan weer mogelijk, mits het aantal dieren niet toeneemt. Verder geldt het voorbereidingsbesluit ook niet meer voor bouwwerken die geen gebouw zijn en waarvoor al een milieuvergunning is afgegeven. Voorbeelden hiervan zijn luchtwassers, sleufsiloâs, kuilplaten en mest- en voeropslagen.

Â

Voor alle andere bouwaanvragen van intensieve veehouderijen blijft het voorbereidingsbesluit van kracht. Dit betekent dat deze bouwaanvragen moeten worden aangehouden tot 31 januari 2012 of eerder als dan een ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gelegd.

Â

Om inzicht te houden in de gevolgen van het voorbereidingsbesluit heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders opgedragen om eens per twee maanden een overzicht te geven van zaken die door het voorbereidingsbesluit niet door kunnen gaan. Als daar bijzondere gevallen tussen zitten, kan het college de raad een voorstel doen om toch mee te werken.