Politiebond ACP

Munitie politie onderzocht op gevaarlijke stoffen

De ACP heeft de laatste weken veel reacties ontvangen van leden over de problemen die zij ervaren met de nieuwe munitie van de politie. De betreffende munitie wordt momenteel door onderzoeksbureau TNO onderzocht op de aanwezigheid van gezondheidsschadelijke stoffen. Minister Opstelten (V&J) heeft naar aanleiding daarvan besloten om de schietoefeningen te beperken. De ACP adviseert schietinstructeurs om het gebruik van de nieuwe munitie in zijn geheel op te schorten tot de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn.

Eerder dit jaar heeft minister Opstelten, op verzoek van de politievakbonden, door TNO een onderzoek laten uitvoeren naar de kwaliteit van de nieuwe munitie (zie de link onderaan dit artikel). Er is in dit onderzoek destijds niet gekeken naar de vrijkomende (chemische) stoffen. Verschillende politiemensen hebben nu echter aangegeven ziek te zijn geworden, na gebruik van de nieuwe munitie. De ACP neemt deze signalen uit het veld zeer serieus en maakt zich zorgen over het welzijn van de politiemedewerkers die regelmatig vanuit hun functie aan deze stoffen worden blootgesteld.

Gezondheidsrisico

Het stemt de ACP tevreden dat er, wederom op verzoek van de bonden, momenteel nog een onderzoek naar de munitie wordt uitgevoerd door TNO op de aanwezigheid van gezondheidsschadelijke stoffen. De verwachting is dat de rapportage hierover op korte termijn compleet is. De vakbonden zullen, na bestudering van het TNO-rapport, een definitieve conclusie trekken. Om te voorkomen dat politiemedewerkers onnodige risico's lopen, adviseert de ACP schietinstructeurs om het gebruik van de nieuwe munitie op te schorten tot het onderzoek heeft uitgewezen dat de kogels geen gezondheidsschadelijke stoffen bevat. De signalen van ACP-leden schetsen immers het beeld dat betrokken politiecollega's momenteel een onaanvaardbaar gezondheidsrisico lopen door de nieuwe munitie te gebruiken.

---

12/04/11 13:37

---