Gemeente Maassluis

Sportverenigingen leren van elkaar



Hoe haalt een sportvereniging de juiste vrijwilliger binnen? Wie is dat dan? En heb je helder wat deze persoon moet doen, hoe vaak en hoeveel tijd dat in beslag neemt? Om op deze vragen antwoord te krijgen organiseerde de Maassluise Sport- en Recreatieraad (MSR) een themabijeenkomst voor sportverenigingen op 11 april 2011. Dit initiatief werd ondersteund door het Sportservice Zuid-Holland en het Vrijwilligerssteunpunt en het Sportservicepunt van de gemeente Maassluis. Tijdens de bijeenkomst in het verenigingsgebouw van AV Waterweg, gingen 32 mensen van verschillende verenigingen in gesprek om te leren van elkaar.

Over `vinden en binden' van vrijwilligers

MSR-voorzitter Dick Hubert en wethouder Gerard van der Wees openden de bijeenkomst door het belang van de vrijwilliger in de samenleving te benadrukken. Om een Maassluizer `vrijwilliger' te maken, moet deze eest `gevonden en gebonden' worden. Hanneke Kerssemeijer lichtte toe dat het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Maassluis hier een belangrijke rol in kan spelen, onder andere door de inzet van de vacaturebank. Kees Zwemer van Sportservice Zuid-Holland haakte hierop in door aan te geven dat niet alleen het vinden en binden van vrijwilligers belangrijk is, maar dat de vrijwilligers ook `capabel' moeten zijn om bepaalde taken met plezier te kunnen uitvoeren.

Het grootste deel van het programma was ingeruimd om verenigingen aan het woord te laten en aan de hand van cases ervaringen uit te wisselen. Alledaagse problemen werden aan elkaar voorgelegd en besproken en vervolgens werden tips gegeven. Verschillende onderwerpen passeerden de revue; van het inzetten van maatschappelijke stagiairs, het bijhouden van een database met competenties van de leden (en ouders) tot huisbezoeken aan nieuwe (jeugd)leden. En van het verplicht stellen van bepaalde werkzaamheden tot allerlei praktische tips om tot een goede invulling van het vrijwilligersbeleid te komen.

Na afloop kregen de aanwezige verenigingen een USB-stick met daarop meer handvatten om het vrijwilligersbeleid vorm te geven. Deze eerste themabijeenkomst was voor de MSR een goede start van een reeks van themabijeenkomsten in 2011 en gaf de verenigingen voldoende stof om verder mee aan de slag te kunnen.