Technologie Stichting STW

Onderzoeksprogramma NWO-nano van start, 10 miljoen euro voor 21 nieuwe onderzoeksprojecten

dinsdag 12 april 2011

Met het honoreren van 21 onderzoeksvoorstellen en het toewijzen van in totaal 10 miljoen euro is het onderzoeksprogramma NWO-nano van start gegaan. Technologiestichting STW is de trekker van dit programma. Het programma stimuleert excellent fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek op het gebied van nanowetenschap en âtechnologie in Nederland, met als doel om de internationale positie van Nederland in dit vakgebied te verstevigen en verder uit te bouwen.

Voor het programma dienden onderzoekers in totaal 109 aanvragen in. Daarvan kwamen er 50 door de voorselectie. Uiteindelijk werden er 21 gehonoreerd; 15 daarvan worden door STW begeleid, 6 door de Stichting FOM.

Voor NWO-nano zijn vier onderzoeksthemaâs vastgesteld: 1. NanoMedicine, 2. NanoInsights, 3. Nanomaterials and engineering, 4. Effectanalyse. Meer hierover is te vinden in de programmabeschrijving op http://www.nwo.nl/files.nsf/pages/NWOP_6AZH8H/$file/NWO-nano.pdf.

De onderzoeksthemaâs in het programma zijn gebaseerd op de nationale Strategische Research Agenda (SRA) Nanotechnologie uit 2008. Er is een nauwe afstemming met het onlangs gefinancierde programma NanoNextNL en andere initiatieven, zodat alle onderzoeksactiviteiten elkaar aanvullen. Samen helpen al deze programmaâs de ambities van de SRA te realiseren. In het programma NWO-nano werken STW, FOM, de NWO-gebieden Aard- en Levenswetenschappen (ALW) en Chemische Wetenschappen (CW), en ZonMw samen.

Een overzicht van alle gehonoreerde projecten is te vinden in bijlage 1.

Voor de redactie: Meer informatie over NWO-nano en de projecten die STW begeleidt bij dr. Rens Vandeberg (coördinator van het programma), e-mail r.vandeberg@stw.nl, telefoon 030 â 6001 357. Voor meer informatie over de projecten die FOM begeleidt drs. Floor van de Pavert, e-mail floor.van.de.pavert@fom.nl, telefoon 030 â 6001 228.