Rijksoverheid

Korte toespraak Rutte in de Eerste Kamer over gebeurtenissen in Alphen

Toespraak | 12-04-2011

Minister-president Rutte heeft op 12 april 2011 een korte toespraak gehouden in de Eerste Kamer naar aanleiding van de gebeurtenissen in Alphen.

Het afschuwelijke drama dat zich afgelopen zaterdag afspeelde in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn heeft Nederland in het hart geraakt. Een daad zo ongerijmd, zo willekeurig en zo onverwacht - er zijn eigenlijk geen woorden voor de verbijstering die wij allemaal voelen. Namens het kabinet wil ik hier ons diepe medeleven overbrengen aan iedereen die door deze ramp is getroffen.

Zondagavond sprak ik met nabestaanden, ooggetuigen en hulpverleners. Dat waren gesprekken om stil van te worden. Het ongeloof, de ontzetting en het enorme verdriet van deze mensen hebben mij en minister Opstelten heel, heel diep geraakt.

Wat mij trof, was het onwerkelijke gevoel dat veel mensen hadden. Alsof het niet echt waar kon zijn. Zo'n schietpartij is meestal nieuws uit een ander land, ver weg. Maar niet iets dat je verwacht op een zonovergoten zaterdag in een rustig winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Helaas is de harde realiteit een andere. Het is écht gebeurd.

De komende dagen, weken en maanden zullen dan ook moeilijk worden voor heel veel mensen. Voor iedereen die plotseling een naaste moet missen. Voor de gewonden en hun families, die in sommige gevallen nog steeds leven tussen hoop en vrees. En voor iedereen die het zag gebeuren en alle emoties moet verwerken. Voor al deze mensen zal het leven waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn - is er een 'voor' en een 'na' 9 april 2011.

Vanaf deze plaats kan ik alleen herhalen wat ik ook zondag al zei: Nederland staat om u heen en rouwt met u mee. We wonen deze dagen allemaal in Alphen aan den Rijn. We willen troost bieden waar het kan en zullen een helpende hand toesteken waar dat nodig is. In dit verband wil ik ook mijn grote respect uitspreken in de richting van politie, hulpverleners en burgemeester Eenhoorn en zijn team. Zij hebben in de moeilijkste omstandigheden alles gedaan wat nodig en mogelijk was. Ook zij verdienen onze steun.

Natuurlijk leven er heel veel vragen. Bijvoorbeeld over wat zich precies in De Ridderhof heeft afgespeeld. Of over de achtergrond van de dader. Dat zijn stuk voor stuk terechte vragen die tot op de bodem moeten worden uitgezocht. Maar in dit stadium gaat onze aandacht allereerst uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden, naar de gewonden en hun families en naar iedereen die op welke manier dan ook bij dit drama is betrokken. Zij verdienen nu ons medeleven en onze zorg.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de saamhorigheid en de steun die we de laatste dagen zo spontaan hebben zien opkomen, blijft. Ook na volgende week en ook na volgende maand. Want daarin ligt voor een belangrijk deel de kracht die alle betrokkenen nodig zullen hebben om dit enorme verlies en dit enorme verdriet te verwerken.

Namens het kabinet wens ik iedereen die door dit drama is geraakt heel veel sterkte toe.