Elco Brinkman: 100.000 woningen tekort in 2016

Persbericht van Bouwend Nederland

In 2010 zijn bijna 56.000 nieuwe woningen opgeleverd. Dat is ruim 32 procent minder dan in 2009. Er zijn vooral minder koopwoningen opgeleverd, zo blijkt uit cijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde. "Structurele maatregelen zijn hard nodig", concludeert Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.

"Het beeld is nog zwarter dan het negatieve beeld dat we al hadden over 2010", aldus Brinkman. "Het CBS schetst een grote daling ten opzichte van 2009, waarbij we moeten bedenken dat in dat jaar de cijfers al fors omlaag waren gegaan. Het licht aan het einde van de tunnel blijft nog ver weg, maar er zijn manieren om dat dichterbij te halen."

"Dat is ook hard nodig, want de vraag naar woningen blijft bestaan. Het aantal huishoudens stijgt zelfs in krimpregio's nog steeds. De komende tien jaar moeten er daarom in totaal nog 500.000 woningen gebouwd. Ook minister Donner geeft aan dat er jaarlijks 75.000 woningen gebouwd moeten worden. Zet je dat af tegen het de 61.000 bouwvergunningen in 2010, dan zie je dat de achterstand die er nu al is, steeds groter wordt. Dat geldt voor huur en koop. En als dat zo doorgaat, is er over vijf jaar een tekort van 100.000 woningen. Dat zet de woningmarkt - huur en koop - nog meer op slot. Dat is een structureel probleem voor iedere Nederlander die wil verhuizen, maar tegelijkertijd ook voor de hele economie. Een daling met 15.000 woningen op jaarbasis betekent alleen al in de bouw een verlies van zo'n 30.000 banen."

Vertrouwen
"Daar kun je over gaan zitten somberen, maar laten we dat nou niet doen. Laten we kijken naar werkbare oplossingen: structurele maatregelen die helpen consumentenvertrouwen te herstellen, zodat de doorstroming op gang komt. Het logische beginpunt is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Daarmee open je de woningmarkt voor deze groep, zodat alles weer in beweging komt. Dit geluid krijgt steeds meer bijval."

"Bij het aanpassen van de net aangeschafte bestaande woning is het lage btw-tarief zeer gewenst. Dat geldt ook voor particulieren en corporaties die hun woningen energiezuiniger willen maken. Een verlenging van het lage btw-tarief is daarom ook een uitstekend instrument. Zo kun je op korte termijn het probleem van meer kanten aanvatten. Daar heeft iiedere Nederlander baat bij."

*

Links:
http://www.bouwendnederland.nl

Noot voor redacties


Bouwend Nederland

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter