Gemeente Ede

dinsdag, 12 april 2011

Ede actief tijdens Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk

info@ede.nl

De Edese vrijwilligersorganisatie De Medewerkers krijgt van de gemeente Ede 55.000 euro subsidie om een bijdrage te leveren aan het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Dat heeft het Edese college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Het college wil met de financiële bijdrage haar grote waardering uiten voor de duizenden vrijwilligers in de gemeente Ede.

De Europese Commissie heeft 2011 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. De Medewerker zal dit jaar - in samenwerking met andere vrijwilligersorganisaties en de gemeente Ede - diverse activiteiten ontplooien. Deze zijn gericht op het zichtbaar maken van de veelzijdigheid én het belang van vrijwilligerswerk, het werven van vrijwilligers en het waarderen van vrijwilligers. Op 29 oktober is er een groot feest om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

Zelfredzaamheid vergroten

In Nederland zijn naar schatting 5 miljoen vrijwilligers actief, die een grote bijdrage leveren aan de samenleving. In Ede bedraagt het percentage vrijwilligers circa 38 procent van de bevolking. Dat betekent dat in Ede ruim 40.000 mensen vrijwillige activiteiten uitvoeren, ten behoeve van een ander. Door deze inzet van vrijwilligers kunnen inwoners van Ede meedoen aan activiteiten en participeren in de samenleving. Ook wordt sociaal isolement voorkomen en zelfredzaamheid vergroot.

Nationale complimentendag

Het promoten van vrijwilligerswerk speelt een belangrijke rol in alle activiteiten. Zo is er de Nationale Complimentendag, de Week van het Applaus en een banenmarkt voor vrijwilligers. Enkele weken geleden was NL Doet, waaraan ook burgemeester en wethouders een bijdrage hebben geleverd.

Werkgroep

Alle activiteiten die dit jaar in Ede voor het Europees Jaar van het Vrijwilligers worden uitgevoerd, zijn voorbereid door een werkgroep onder voorzitterschap van De Medewerker. In deze werkgroep zijn de gebieden zorg, welzijn, sport, cultuur en religie vertegenwoordigd.