CNV Vakmensen


Beweging in schildersoverleg, maar onvoldoende

12 april 2011
Tijdens het vierde overleg over de Schilders-cao ontstond voor het eerst ruimte om over inhoud en kwaliteit te praten. Voordien blokkeerde de Fosag-eis aan vakbonden tot vertrek van alle metaalconserveringsbedrijven uit deze cao, alle zinvolle onderhandelingen. Volgens bestuurder Henk Wuijten van CNV Vakmensen was schrappen van die voorwaarde een belangrijke baanbreker. "Maar we zijn er nog niet."

Wuijten onderhandelt dus ook nog steeds voor de werknemers in de metaalconserveringsbedrijven. Zij hoeven niet naar de cao voor reiniging en onderhoud in de industrie en scheepvaart, de Orsima-cao. "De kou is nog niet uit de lucht", aldus Wuijten. "Het wil zeker niet zeggen dat we nu dicht bij een cao zijn. Werkgevers- en vakbondsvoorstellen liggen nog immer heel ver uit elkaar."

Volgens Wuijten vormen de werkgeversvoorstellen vergaande afbraak van de arbeidsvoorwaarden van schilders. Die zouden om hun vakmanschap juist moeten worden gewaardeerd. Wuijten: "De inzet van flexkrachten in de schilderssector neemt zulke vormen aan dat invulling van opleiding en scholing en/of beleid om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te creëren in de knel raken of helemaal niet van de grond komen. Afbreken van arbeidsvoorwaarden is niet het juiste antwoord op de vragen van de toekomst. En het is zeker geen goed signaal naar werknemers die zich vaak al jaren met hart en ziel inzetten voor hun bedrijf."

Volgens hem raakt het geduld van schilders zo langzamerhand op. "Dat is begrijpelijk, want vanaf het eerste overleg op 14 februari zijn we nog maar bitter weinig opgeschoten."


---