Gemeente Kapelle

Laatste vervuilde grond olielekkage wordt afgevoerd

Aanstaande week (week 16) wordt de laatste vervuilde grond van de olielekkage afgevoerd. In totaal is er dan 42.000 m3 grond afgegraven. Dat is meer dan aanvankelijk werd voorzien. Dit komt omdat er tussen de drainagepijpen meer afgegraven moest worden en omdat er tijdens het graven meer drainagepijpen bleken te liggen dan vooraf bekend was.

Zodra het laatste transport met vervuilde grond heeft plaatsgevonden zal de aanvoer van schone grond starten. Deze grond wordt aangevoerd van het perceel van het Zeeuwse Landschap aan de Kamperweg dat schuin tegenover het vervuilde perceel ligt. De afgraving van de grond wordt gecombineerd met de herinrichting van het perceel volgens het plan van het Zeeuwse Landschap om het perceel terug te brengen in de natuurlijke âoudeâ staat. De herinrichting zal naar verwachting vijf weken in beslag nemen.

De Kamperweg zal tijdens de grondtransporten nog afgesloten blijven voor het doorgaande verkeer. De tijdelijke verbinding van de Kamperweg met de Oude Rijksweg (N289) zal, als de grondtransporten voor de afvoer van grond klaar zijn, bijna niet meer gebruikt worden. Dit betekent dat de extra belasting van de Oude Rijksweg door de saneringswerkzaamheden sterk zal afnemen.

Op 20 oktober 2010 is een olieleiding van de Total raffinaderij, die bij de Kamperweg door een landbouwperceel loopt, beschadigd geraakt door een machine die op dit perceel aan het werk was. Door deze schade trad een lekkage op van ruwe olie, een grondstof voor de raffinaderij. Deze ruwe olie wordt via de betreffende leiding van de Maasvlakte in Rotterdam naar de raffinaderij in Nieuwdorp getransporteerd.