Gemeente Kapelle

Burgeradviseurs gaan aan de slag met informatief huisbezoeken 75-plussers

Al een paar jaar gaan de burgeradviseurs (voorheen ouderenadviseurs) van Stichting Welzijn Kapelle op pad om mensen te informeren. Een nieuwe groep 75-plussers ontvangt op dit moment van ons een uitnodiging voor een huisbezoek.Â

Op het gebied van wonen, zorg en welzijn bestaan er uiteenlopende voorzieningen en wet- en regelgeving, die continu aan verandering onderhevig zijn. Nu er steeds meer keuzevrijheid is, is het van belang te weten wat er âte koopâ is. De burgeradviseur kan informatie verstrekken waarmee men zichzelf voor kan bereiden op de levensfase die voor hen ligt en de keuzes die men hierin tegen zal komen en soms nu al kan maken.

Voor wie?
Het preventief huisbezoek richt zich op ouderen die 75 jaar zijn of moeten worden. Deze groep ontvangt van ons een schriftelijke uitnodiging. Het is voor andere zelfstandig wonende ouderen altijd mogelijk op eigen initiatief een huisbezoek aan te vragen.

De burgeradviseur
De burgeradviseur is een door de Stichting Welzijn Kapelle ondersteunde en opgeleide vrijwilliger. De adviseur informeert, maar laat nadrukkelijk de keuzes aan de burger zelf. Het is een vertrouwenspersoon die handelt met respect voor de privacy.

Gegevens
Tijdens het preventief huisbezoek worden vragen gesteld over wonen, zorg en welzijn. Door het verzamelen van deze individuele gegevens wordt informatie verkregen over algemene knelpunten of wensen die zich voordoen bij de leeftijdsgroep. Deze informatie wordt (anoniem) verstrekt aan de gemeente zodat ze hiermee rekening kunnen houden bij het maken van nieuw beleid of producten. De gegevens worden opgenomen in het algemene overzicht, hierbij wordt naam en adres niet weergegeven. De individuele gegevens worden zorgvuldig bewaard en na een jaar vernietigd.

Deze huisbezoeken zijn gratis en worden ondersteund door de gemeente Kapelle.