Erasmus Universiteit Rotterdam

Op tijd afstuderen wordt norm aan EUR

Door pakket maatregelen moet student binnen vier jaar bul halen

De Erasmus Universiteit Rotterdam start in het collegejaar 2011-2012 met een pilot bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen om er voor te zorgen dat meer studenten zonder vertraging naar het tweede jaar doorstromen. Een betere organisatie van het onderwijs met `jaarklassen' en minder herkansingen, zorgt ervoor dat op tijd afstuderen de norm wordt. Studenten mogen voortaan ook compenseren. Al met al weten de studenten zo aan het einde van hun eerste jaar waar ze aan toe zijn.

Het rendement van de Rotterdamse universiteit kan beter en dat is van belang voor de student, die voorkomt schulden, langstudeerboetes en uitval, en de universiteit.
Voor en aan het begin van de opleiding werkt de EUR met studiekeuzegesprekken zodat de studenten zoveel mogelijk op de goede studie terecht komen. De aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en succesvolle vernieuwingen bij o.a. de opleiding Economie en Psychologie. Kleinschalig onderwijs wordt ook ingezet bij andere opleidingen. Daarbij wordt gewerkt met een aanbod in blokken met één vak en regelmatige toetsing zodat de student voortdurend bezig is.

Met het jaarklassensysteem doorlopen de studenten hun studie met dezelfde jaargenoten, waardoor zij een gezamenlijke band opbouwen, en zoveel mogelijk samen hun bul halen. Het betekent dat het eerste jaar in één keer gehaald moet worden. Studenten die na een jaar geen 60 studiepunten halen, krijgen geen positief bsa. De verwachting is dat er meer studenten zonder vertraging naar het tweede jaar zullen doorstromen.
Ook wordt het aantal herkansingen teruggebracht, want het is gebleken dat die juist leiden tot uitstelgedrag en dus studievertraging. Tot slot kan er worden gecompenseerd tussen de vakken, net als in het middelbaar onderwijs. De grotere betrokkenheid en kleinschaliger aanpak moeten bovendien uitval tegengaan.

De maatregel wordt komend collegejaar 2011-2012 als pilot ingevoerd bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen en wordt zorgvuldig gemonitord. In het collegejaar 2012-2013 gaat systeem het voor alle faculteiten gelden. De verwachting is dat meer studenten zonder vertraging naar het tweede jaar doorstromen. Op University Colleges en in Amerika is dit systeem gemeengoed.

Zie ook www.erasmusmagazine.nl met onder meer rector magnificus Henk Schmidt.