Gemeente Lingewaal


Bestuurskracht gemeente Lingewaal krijgt goede beoordeling

Lingewaal is toegankelijk en benaderbaar voor burgers, het maatschappelijk middenveld en de medeoverheden, de dienstverlening, organisatie en bedrijfsvoering zijn goed op orde en de gemeente is een goede samenwerkingspartner. Dit zijn enkele conclusies van de bestuurskrachtmeting van de gemeente Lingewaal. Naast deze conclusies geeft het rapport ook aanbevelingen op welke onderdelen het functioneren verbeterd kan worden.
De gemeente ontving het rapport uit handen van gedeputeerde Peters. Volgens de heer Peters kan Lingewaal trots zijn op het oordeel van haar partners, maatschappelijke organisaties en collega bestuurders. Â

Algemene conclusie
De algemene conclusie van de eindrapportage luidt als volgt: âDe gemeente Lingewaal is voor burgers, maatschappelijk middenveld en medeoverheden een toegankelijke en benaderbare gemeente. Dit geldt niet alleen voor het bestuur van de gemeente, maar ook voor de ambtelijke organisatie. De dienstverlening is over het algemeen goed op orde. De gemeente heeft de lokale en regionale opgaven goed in beeld en kent de verwachtingen en wensen van de burgers en het maatschappelijk middenveld. In de regionale samenwerking beschouwen partners de gemeente Lingewaal als actief en gelijkwaardig. Ook de samenwerking met de uitvoeringspartners binnen de gemeentegrens verloopt goed. Met het Manifest van Lingewaal heeft de gemeente een goede leidraad in handen voor de beleidsontwikkeling voor de kernen en het buitengebied.â

Aanbevelingen
Het rapport bevat ook diverse aanbevelingen. Zo moet de gemeente gebruik blijven maken van de goede relatie met de gemeenschap in de stappen die Lingewaal wil zetten. Ook moet Lingewaal steviger inzetten op samenwerking met lokale medeoverheden en zo mogelijk gezamenlijk de onbenutte kansen in beeld brengen(bedrijfsvoering, operationeel, strategisch). âVerdiep samenwerking met regiogemeenten en/of andere overheden en organisaties ten behoeve van een versterking van de eigen en regionale kracht. Blijf investeren in goede vormen van samenwerking. Bouw aan bestuurlijke attitude die zorgt voor een evenwicht tussen het gemeentelijke belang en het regionale belang. Door de specifieke ligging is er een veelheid aan samenwerkingsvormen en âpartners. Beantwoord door strategische analyse de vraag: wat doen we met wie en waarom?"

Werkwijze
De gemeente Lingewaal heeft gebruik gemaakt van het aanbod van de provincie Gelderland om de kwaliteitsmeting volgens de Toonen-methode uit te voeren. Deze methode van zelfevaluatie is reeds in meerdere Gelderse gemeenten naar tevredenheid gebruikt.
Op 28 april a.s. zal de gemeenteraad van Lingewaal het rapport bespreken. Ook ontvangt de gemeenteraad een nota waarin het college de raad adviseert de aanbevelingen uit het rapport verder te laten uitwerken.
Â


* Bestuurskrachtmeting Lingewaal 2011, eindrapport.pdf (314,56 KB)