Artsen zonder Grenzen

Lampedusa: Artsen zonder Grenzen biedt medische en psychologische noodhulp aan bootvluchtelingen


12-04-2011

Een 50-tal overlevenden van een boot die woensdagochtend 6 april was gekapseisd, zijn direct opgevangen door Artsen zonder Grenzen en enkele andere organisaties. De schipbreuk zou aan 15 mensen het leven hebben gekost, 150 tot 250 anderen zijn nog vermist. Meteen na aankomst kregen de slachtoffers door het medische team van Artsen zonder Grenzen eerste hulp en werd bepaald welke patiënten het dringendst vervolgzorg nodig hadden.

In shock

Migranten komen aan in de haven van Lampedusa. 13 maart 2011. © Halimatou Amadou/MSF 'Zodra we van hun komst op de hoogte waren, zijn we naar de haven gegaan. De bootdrenkelingen verkeerden in goede gezondheid, maar waren vooral in shock. We hebben hen nooddekens gegeven om onderkoeling tegen te gaan,' aldus Angelina Perrli, verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen. De mensen werden daarop overgebracht naar centra, waar de medische zorg werd vervolgd. De meesten kampen met maag-en-darm-, long- en luchtweginfecties.

Overlevingsstrijd

Velen waren bij aankomst zwaar vermoeid door de moeilijke reisomstandigheden. Een jonge Somaliër die de schipbreuk overleefde, vertelt: 'Toen de boot water maakte, raakte mijn gezicht verwond. Ik kan wel zwemmen, maar twee andere passagiers klampten zich aan mij vast om niet te verdrinken. Het was vechten om te overleven.' De overlevenden vertelden onze teams ook dat er tijdens de overtocht verschillende zwangere vrouwen zijn omgekomen.

Migranten

'De teams van Artsen zonder Grenzen hebben de afgelopen week al meer dan 600 migranten onderzocht, die de oversteek waagden vanuit Libië. Ze zijn vooral afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara en zijn op de vlucht voor conflicten of voor de uiterst moeilijke sociaal-economische leefomstandigheden,' zegt Aurélie Ponthieu, juridisch adviseur migratiekwesties bij Artsen zonder Grenzen.

Psychologische hulp

De lange en beproevende reis heeft een sterke impact en de meeste mensen hebben psychologische bijstand nodig. Artsen zonder Grenzen biedt daarom psychologische hulp biedt aan de migranten, van wie de toekomst in de detentie onzeker blijft. Het team bestaat uit een hulpcoördinator, een arts, een verpleegkundige, twee cultureel bemiddelaars, een logistiek medewerker en een psycholoog.

Artsen zonder Grenzen op Lampedusa

Artsen zonder Grenzen zorgt voor de triage (een preselectie van de dringendste gevallen) van de patiënten in de militaire haven en de medische vervolgzorg in de opvang- en detentiecentra op het eiland. In de centra in Italië werd er een evaluatiemissie opgestart, om de kwaliteit van de leefomstandigheden en de toegang tot medische zorg na te gaan.