Uitgeverij Unieboek het Spectrum


De Wereld volgens Hammelburg in gesprek met Mient Jan Faber

Dinsdag 12 april 2011

Militaire interventies: wanneer grijpen we in? In Libië is de internationale gemeenschap militair actief om de bevolking tegen Kaddafi te beschermen. Maar in Jemen doen we niets en ook in Syrië en Somalië staan de wereldleiders niet te trappelen om in te grijpen. Waarom?

In De Wereld volgens Hammelburg een gesprek met Mient Jan Faber. Vredesactivist, oud-secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad, emiritus-hoogleraar aan de VU en schrijver van het boek Te Wapen. Het interview is te beluisteren via BNR Nieuwsradio.

Te Wapen

Mient Jan Faber betoogt in Te wapen dat goed voorbereide gewapende interventies in conflictgebieden soms nodig zijn. Hij vertelt daarbij dat de recente bijdragen aan gewapende conflicten van Nederland halfslachtig waren. Hij legt uit dat in het geval van een keuze voor gewapend ingrijpen dit weloverwogen en vol overtuiging en daadkracht door regering en leger moet gebeuren.

Faber spaart Nederland en haar overheid niet. Hij spreekt over het Nederlandse onvermogen om met oorlog om te gaan - sinds 1815 heeft Nederland in acht oorlogen actief meegedaan, maar er is meestal weinig reden om trots te kunnen zijn op de eigen prestaties - en hekelt ook de neiging van de regering om een eigen waarheid te creëren die niet strookt met de werkelijkheid. De soldaten die de Nederlandse regering de oorlog in stuurt, zijn 'soldaten zonder volk'.

In dit boek laat hij zijn licht schijnen op de conflicten op de Balkan, de Kaukasus en in het Midden-Oosten. Hij gebruikt zijn vele reizen naar en vele kennissen in verschillende conflictgebieden.

`Een opvoedkundig boek voor het Nederlandse volk.' Elsbeth Gruteke, Dit is de dag (EO)

Mient Jan Faber

Mient Jan Faber (1940) was als secretaris van het IKV jarenlang het gezicht van de Nederlandse vredesbeweging. Hij is een van de belangrijkste naoorlogse opiniemakers over internationale betrekkingen en conflictbeheersing.

Van 1 april 2004 tot zijn emeritaat op 14 december 2010 was hij bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Faber is tevens visiting professor aan de Universiteit van Houston.