Provincie Flevoland

Werken aan het beste voor natuur en cultuur op Schokland

Publicatiedatum: 12 april 2011

Op Schokland rondden Het Flevo-landschap, Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland onlangs hun werkzaamheden aan de nieuwe en bestaande stuwen af. Hierdoor is het grondwaterpeil nu beter te reguleren. Dat is goed voor het behoud van archeologische resten én voor het leefgebied van water- en weidevogels. De werkzaamheden zijn onderdeel van het programma urgente verdrogingsprojecten.

Onder de bodem van Schokland liggen allerlei archeologische bodemschatten. Organische resten als botten en houtskool kunnen niet tegen zuurstof. Het hoge water houdt het zuurstof tegen. Een hogere waterstand is ook heel geschikt voor water- en weidevogels. Zij kunnen als de grond `plasdras' is bijvoorbeeld beter aan voedsel komen.

Stuwen verbeteren

De ideale hoogte van het waterpeil verschilt echter per gebied en per seizoen. Voor behoud van archeologie moet het water zo hoog mogelijk staan. Om het gras en opkomende riet te kunnen maaien, moet het water aan het eind van de zomer juist wat lager staan. Het is dus belangrijk dat het waterpeil nauwkeurig geregeld kan worden. Hiervoor werden de stuwen aangepast. Op sommige plaatsen kwamen er stuwen bij en op andere plaatsen werden de bestaande stuwen verbeterd.

Samenwerking Provincie, Waterschap en Het Flevo-landschap

Voor dit project is behalve geld, ook veel expertise nodig. Daarom werken Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-landschap samen. Alle drie de partijen zijn financiers, Het Flevo-landschap is als beheerder de opdrachtgever en het waterschap begeleidt de uitvoering vanuit haar expertise op het gebied van waterbeheer. Het project op Schokland is onderdeel van het programma TOP-verdroging in Flevoland. Dit programma bestaat uit 10 projecten in verschillende gebieden waar de waterhuishouding cruciaal is voor de natuur. Deze projecten zullen tussen nu en 2013 worden uitgevoerd.

Vanuit partnerschap werken aan vitaal platteland

In de provincie Flevoland investeren we de komende jaren in natuur en landschap. De provincie Flevoland is samen met de natuurbeheerders Flevo-Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en Waterschap Zuiderzeeland vastbesloten om met deze investering de kwaliteit van de Flevolandse natuur te versterken. De partijen hebben meerjarenafspraken gemaakt voor de inrichting van natuurterreinen en projecten die passen binnen het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (pMJP). Het mooie hieraan is dat iedereen weet wat er de komende tijd moet gebeuren in onze provincie en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is. Gezamenlijk werken we aan een vitaal platteland.