Politie Hollands Midden

Alphen aan den Rijn - Update (dinsdag 12 april) schietpartij

Logo OM Alphen aan den Rijn, 12-04-2011 o Het gerucht dat één van de slachtoffers overleden zou zijn aan een hartaanval is niet waar. Alle slachtoffers die op de plaats delict zijn overleden, zijn door of ten gevolge van schotwonden overleden.

Onderzoek Het rechercheonderzoek van Politie Hollands Midden onder leiding van het OM naar de schietpartij in het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn gaat onverminderd door.

Het onderzoek richt zich onder meer op het in kaart brengen van de gebeurtenissen zaterdag. Verder worden er reconstructies gemaakt van de gebeurtenissen zaterdag, wordt gekeken of medeplichtigen kunnen worden uitgesloten en wordt bekeken of iemand dit had kunnen voorzien of voorkomen. Ook wordt er een profiel gemaakt van de dader en zijn achtergrond en wordt het laatste deel van zijn leven gereconstrueerd. Ook richt het onderzoek zich op de begeleiding van de slachtoffers. Zo zijn er bijvoorbeeld 24 familierechercheurs/-agenten ingezet. Zij begeleiden de nabestaanden van de slachtoffers en de gewonde slachtoffers. Daarnaast worden er getuigen gehoord, waaronder de 112-melders. In totaal werd er zaterdag 88 keer gebeld naar 112.

In totaal zijn er 70 rechercheurs betrokken bij het onderzoek. Politie Hollands Midden wordt daarbij ondersteund door andere korpsen, zoals Haaglanden, het KLPD en de Koninklijke Marechaussee.

Zaterdag en zondag zijn in totaal ruim 40 forensisch experts op de plaats delict ingezet, van zowel Hollands Midden als het Landelijk Team Forensische Opsporing.

Gisteravond is een doorzoeking gedaan in de woning van de dader. Er is onder andere gezocht naar boeken, aantekeningen, videos en dvds. Alle informatie die ons mogelijk meer kan vertellen over de achtergrond van de dader en zijn daad wordt bekeken. Er wordt nu gekeken in hoeverre het in beslag genomen materiaal relevant is voor het onderzoek.

Het onderzoek naar de wapens waarmee is geschoten loopt nog. Om die reden kan ook nog niet worden verteld welk type wapens zijn gebruikt.

Sepot Zoals de hoofdofficier van justitie gisteren in Nieuwsuur heeft gezegd is er meer duidelijkheid gekomen over een oude zaak uit 2003. De toen minderjarige dader heeft toen op verzoek van een vriend een luchtbuks van zijn vader uit zijn huis gehaald. Deze vriend heeft toen met die luchtbuks iemand in zijn voet geschoten. De dader van de schietpartij in Alphen heeft dus niet zelf geschoten. Het overdragen van een luchtbuks aan iemand anders op de openbare weg is een overtreding en hiervoor heeft hij toen bijna 24 uur vastgezeten op het politiebureau. Daarna is de zaak geseponeerd.