Meer macht voor bewoners

Persbericht van Gezamelijk persbericht van Landelijk

Samenwerkingsverband Aandachtswijken en Ministerie van BZK Meer gemeenten durven los te laten en bewoners zeggenschap te geven over het geld voor bewonersinitiatieven. In 2011 zijn er veertien nieuwe gemeenten die kiezen voor het vouchersysteem, wat het totaal aantal gemeenten dat met vouchers werkt laat oplopen tot 29.

In de periode 2008 tot en met 2011 is er in totaal 95 miljoen euro voor bewonersinitiatieven uitgetrokken. Dit geld kan uitgegeven worden via een gemeentelijk systeem, maar het Rijk stimuleert gemeenten met het vouchersysteem te werken. Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) en het Ministerie van BZK, directie Wijken zijn enthousiast dat er nu 29 gemeenten met het bewonersvriendelijke systeem werken.

Het vouchersysteem is door het LSA bedacht en door WWI, LSA en een aantal gemeenten verder doorontwikkeld om bewoners zeggenschap te geven over het geld en de toegankelijkheid en laagdrempeligheid te vergroten omdat niet gemeenten maar bewoners besluiten nemen over het budget. Daarmee wordt mogelijke traagheid van besluitvorming binnen gemeenten ontlopen. Als bewoners zelf kiezen waar het geld naar toe gaat, zelf projecten uitvoeren en zelf het geld beheren, werkt dat niet alleen sneller, maar ook activerend, was de gedachte. Veertien gemeenten deden vanaf het begin mee, in 2010 kwam er een gemeente bij. In 2009 bleek uit een evaluatieonderzoek dat het systeem beter toegankelijk is, democratischer is en empowerment van bewoners stimuleert. Bovendien blijkt dat deze manier van werken veel enthousiasme bij bewoners losmaakt en dat op deze manier mensen actief worden die niet eerder iets in de wijk deden. Mede op basis van de positieve onderzoeksresultaten besloten 14 gemeenten om ook met het vouchersysteem te gaan werken. Het betreft gemeenten die in 2011 elk 100.000 euro ontvangen van het ministerie van BZK voor initiatieven van bewoners in hun 40+ wijk.

Mark Frequin, de Directeur Generaal Wonen, Wijken en Integratie van het Ministerie van BZK, over de gemeentes waar men vanaf 2011 met vouchers gaat werken:
'Fantastisch dat veertien extra gemeenten het vouchersysteem invoeren. Zo wordt er steeds meer financiële zeggenschap gegeven aan bewoners! Ik hoop dat in de nieuwe vouchergemeenten bewoners en professionals met veel enthousiasme hun schouders zetten onder het verbeteren van de leefbaarheid van hun wijk.'
De vouchergemeenten

Nieuw in 2011

Almere
Capelle aan den IJssel
Culemborg
Delft
Delfzijl
Ede
Hoogezand-Sappemeer
IJsselstein
Leidschendam-Voorburg
Roermond
Roosendaal
Utrecht
Veenendaal
Vlaardingen

Na 2008, voor 2011

Alkmaar
Almelo
Amsterdam
Arnhem
Eindhoven
Emmen
Haarlem
Hengelo
Leeuwarden
Leiden
Schiedam
Sittard-Geleen
Tilburg
Venlo
Zaanstad

Links:
http://www.lsabewoners.nl/vouchers



Razende Robot Reporter