GroenLinks

Dinsdag 12 april 2011, 15:47u - Tofik Dibi

Stop uitzetten Afghaanse meisjes tot criteria duidelijk zijn

GroenLinks wil dat er geen Afghaanse meisjes uitgezet worden totdat duidelijk is wat precies de criteria voor verwestering zijn. Na het goede nieuws van afgelopen vrijdag dat Sahar mag blijven, ontstond verwarring over de criteria en werd de suggestie gewekt dat er een politieke deal is gesloten om zo min mogelijk meisjes in Nederland te houden. Tweede Kamerlid Tofik Dibi vraagt morgen in de procedurevergadering aan minister Leers van I en A om een moratorium uit te spreken op uitzetting.

Tofik Dibi: "Omdat de criteria voor verwestering nog steeds onduidelijk zijn, kunnen verwesterde meisjes nog steeds ten onrechte teruggestuurd worden, met alle gevolgen vandien. Leers moet ons nog meer duidelijkheid geven over de precieze criteria. Tot die tijd mag niemand uitgezet worden."

De criteria die Leers afgelopen vrijdag opstelde zijn voor Dibi reden voor meer vragen. Al tijdens de persconferentie bleek dat ze nog niet waterdicht zijn. Uit een ambtsbericht van de minister vorige week bleek dat de veiligheidssituatie voor schoolgaande meisjes in Afghanistan is verslechterd. In 2010 waren 500 incidenten te melden die met onderwijs te maken hadden, waarvan 242 met dodelijke afloop. Verwesterde meisjes lopen een extra groot risico.

Dibi riep de minister op te stoppen met het uitzetten van schoolgaande meisjes.

Tofik Dibi: "Ik krijg de indruk dat Leers in een spagaat zit tussen de PVV en zijn eigen achterban. Maar het gaat hier wel om mensenlevens."