Watersportverbond - KNWV

Bob Heineke wint de 50e Primus Inter Pares

dinsdag 12 april 2011

In het afgelopen weekend is de lustrumeditie van de Primus Inter Pares (PIP) gezeild op de Loosdrechtse plassen. De Gooise WSV De Vrijbuiter organiseert elk jaar samen met het Watersportverbond en de
16m2-klassenorganisatie deze zeilwedstrijden voor alle Nederlandse kampioenen in de open zeilbootklassen van Nederland.

Dit jaar was bijzonder, omdat het evenement voor de 50e keer werd georganiseerd. Direct na de opening met voorzitter Fred Dankers werden de beschikbare 16m2-boten verdeelt onder de kampioenen door middel van loting.

Trots op uniek evenement
Alle drie betrokken organisaties, Rob Franken namens het
Watersportverbond, Paulus Mooijman namens de 16m2- Klassenorganisatie, en Tom van Waveren namens de GWV De Vrijbuiter gaven aan trots te zijn op dit voor de zeilwereld unieke evenement.Â

Ideale omstandigheden
Op zaterdag werden onder ideale omstandigheden met windkracht 2 à 3 Bft drie wedstrijden gezeild, waarbij de kampioenen steeds van boot ruilden om de strijd zo eerlijk mogelijk te maken. Bob Heineke presenteerde zich direct als een kandidaat voor de titel met een 2e, een 1e en een 7e plaats. Op de tweede plaats volgde de winnaar van de PIP van vorig jaar, Maarten Jamin uit de Ynglingklasse, met een 1e, 9e en een 2e plaats. Met een gelijk aantal punten kwam op de derde plaats Jeroen de Groot met een 5e, 4e en 3e plaats. Â

Oud PIP winaars
Na afloop van de wedstrijden op zaterdag volgde de ontvangst in het nieuwe clubhuis van alle oud-PIP-winnaars, die speciaal voor deze 50e PIP waren uitgenodigd. Ook de 80-jarige Jan van Staveren, allereerste winnaar van de PIP in 1962, was van de partij. Samen met nog ongeveer 15 andere oud-winnaars van de PIP.Â

Laatste wedstrijd van de dag
Zondagmiddag was er een stabiele noordwestelijke wind en kon er gestart worden voor de laatste wedstrijd. Bob Heineke nam direct het initiatief door de leiding te nemen, terwijl zijn naaste concurrent Jeroen de Groot in de middenmoot verzeild raakte. De titel van Bob kwam niet meer in gevaar, ondanks dat Jeroen de Groot zich zeer knap omhoog werkte naar een 5e plaats bij de finish. 16m2-kampioen Ewoud Krens zeilde deze dag twee knappe tweede plaatsen en werd derde in totaal, net voor Maarten Jamin op de vierde plaats.

Bob Heineke
Bij de finish wachtte Bob luid applaus en veel getoeter. Hugo Snoekc, voorzitter van het Watersportverbond, hing de PIP-wimpel om de schouders van een glunderende Bob Heineke. Met deze uitzonderlijke prestatie treedt Bob overduidelijk in de voetsporen van zijn vader en veelvoudig nationaal kampioen Martin Heineke.