Gemeente Best

Bewonersoverleggen en buurtverenigingen

12-04-2011

Twee organisaties van bewoners hebben in de Bestse wijken en buurten een belangrijke rol: het bewonersoverleg en de buurtvereniging.

Bewonersoverleg
In Best zijn vijftien bewonersoverleggen actief, met het GOEB (Gezamenlijk Overleg Erkende Bewonersgroepen) als koepelorganisatie. Een bewonersoverleg bestaat uit betrokken buurtbewoners die zich inzetten voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk. Anders dan de volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad zijn die betrokken buurtbewoners niet democratisch gekozen. Maar ze hebben hun voelsprieten in de wijk. Ook anders dan de gemeenteraad houdt een bewonersoverleg zich vooral bezig met uitvoering. Denk hierbij aan de invulling van de openbare ruimte, speelvoorzieningen en het onderhoud van het groen in de wijk.

Belangrijk aanspreekpunt
De gemeente heeft over dit soort zaken regelmatig (ambtelijk) contact met bewonersoverleggen. Voor de gemeente is een bewonersoverleg dan ook een belangrijk aanspreekpunt, zij het dat een bewonersoverleg meestal niet de enige gesprekspartner is in de wijk. De bewonersoverleggen ontvangen van de gemeente een jaarlijkse zogeheten waarderingsubsidie.

Buurtvereniging
In Best zijn op dit moment veertien buurtverenigingen actief. Een buurtvereniging heeft leden en richt zich vooral op activiteiten voor haar leden in de wijk. Hiermee wil zij de onderlinge relatie tussen wijkbewoners stimuleren en deze waar nodig verbeteren. De buurtverenigingen zijn vooral actief op recreatief en cultureel gebied. De gemeente heeft veel waardering voor deze verenigingen en hun activiteiten, want zij werken hierdoor mee aan verbetering van de leefbaarheid in een wijk of buurt. Omdat de activiteiten recreatief van aard zijn ontvangen de buurtverenigingen overigens geen subsidie van de gemeente.

Verschillen
De gemeente ziet beide bewonersorganisaties als een verrijking voor de wijken. Zeker vanuit het oogpunt van het verbeteren van de leefbaarheid en het vergroten van de betrokkenheid. Maar omdat er verschillen zijn worden de organisaties door de gemeente dus ook verschillend benaderd.

Hebt u vragen?
Informeert u dan bij Integrale Wijkontwikkeling van de gemeente Best, bereikbaar via het algemene telefoonnummer (0499) 360 911 en per e-mail: indewijk@gembest.nl.

Elders op onze website vindt u links naar het bewonersoverleg GOEB en de buurtverenigingen.