Gemeente Eijsden-Margraten

Nieuwsberichten

Bekendmaking onttrekking Maaswater

Betreft onderzoek om meer Maaswater af te leiden naar Julianakanaal en Albertkanaal.

Nv De Scheepvaart en het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) willen onderzoek verrichten naar de effecten van het afleiden van meer Maaswater ter hoogte van Monsin (Luik) naar het Vlaamse Albertkanaal en het Nederlandse Julianakanaal. De uitkomsten van dit onderzoek zijn medebepalend voor de afweging om het bestaande Maasafvoerverdrag tussen Vlaanderen en Nederland al dan niet aan te passen.

Nv De Scheepvaart (Vlaanderen) heeft ervoor gekozen om dit onderzoek in de vorm van een vrijwillig plan-milieueffectrapport uit te voeren. Rijkswaterstaat Limburg heeft gekozen voor een haalbaarheidsstudie met publieksparticipatie. In beide procedures zal hetzelfde onderzoek worden gebruikt.

De eerste stap bij een milieueffectrapportage is het opstellen van een kennisgevingsdossier. Het kennisgevingsdossier geeft aan hoe het milieuonderzoek zal verlopen. Het dossier ligt ter inzage in het gemeentehuis locatie Margraten. Het geeft u zicht op de milieueffecten die bestudeerd zullen worden in het plan-milieueffectrapport. Milieueffecten zijn onder meer effecten op het vlak van gezondheid en veiligheid van de mens, op het vlak van mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen, effecten op bodem, water, lucht, fauna, flora, landschap en geluid.

Vanuit uw kennis van de omgeving kunt u aangeven welke effecten op het milieu extra onderzocht moeten worden en op welke manier die onderzocht kunnen worden.

Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor mogelijke alternatieven. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.

Tot en met 20 mei 2011 kunnen schriftelijke reacties worden gezonden naar :

Vlaamse Overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Dienst Mer,

Plan-MER Afleiden meer Maaswater naar Nederlandse en Vlaamse Kanalen

Koning Albert II laan bus 8, 1000 Brussel (BELGIË). Ook kan per e-mail een reactie ingezonden worden: mer@vlaanderen.be