Gemeente Kampen


-

Kampen verkent Welzijn Nieuwe Stijl

12-04-2011

De gemeente Kampen gaat samen met vijf welzijnsorganisaties Welzijn Nieuwe Stijl verkennen.

Welzijn Nieuwe Stijl is het landelijke antwoord op alle nieuwe ontwikkelingen in zorg en welzijn. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid over steeds meer (zorg)taken van het Rijk en moeten dit met minder geld gaan doen. We moeten zoeken naar een andere manier van het uitvoeren van deze zorgtaken.

Zo gaan we bijvoorbeeld onderzoeken hoe we meer gebruik kunnen gaan maken van collectieve voorzieningen in plaats van individuele voorzieningen. Ook gaan we kijken hoe er meer gebruik kan worden gemaakt van de eigen kracht en de eigen verantwoordelijkheid van burgers wanneer zij met een ondersteuningsvraag komen. Wethouder Lidi Kievit: "De relatie tussen burger en gemeente wordt wederkerig. Er komt meer nadruk op wat de burger zelf kan en wat hij/ zij kan bijdragen om anderen te helpen".

Met ondersteuning vanuit het ministerie van VWS en de VNG gaan de gemeente Kampen, Cares, Vrijwilligerscentrale, Welzijn Senioren, Jongerenwerk en de Kern verkennen hoe Kampen een antwoord kan geven op Welzijn Nieuwe Stijl .

Het komende half jaar wordt onder andere gewerkt aan het opstellen van een maatschappelijke agenda. Deze agenda bepaalt het werk dat de welzijnsorganisaties gaan uitvoeren. Hierbij hebben de organisaties steun aan de acht bakens die bij Welzijn Nieuwe Stijl horen. De acht bakens gaan uit van de vraag en de eigen kracht van de burger en vragen van de instellingen een gezamenlijk, resultaatgericht aanbod.

Het verkenningstraject duurt tot en met september 2011. In december beslist de raad in het nieuwe Wmo-plan of en hoe Welzijn Nieuwe Stijl wordt ingevoerd in Kampen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |