Gemeente Kampen


-

Plan van aanpak handhaving hondenbeleid vastgesteld

12-04-2011

Het college van de gemeente Kampen heeft vandaag ingestemd met het plan van aanpak voor de handhaving van het hondenbeleid in de gemeente Kampen. Het toezicht en de handhaving op het hondenbeleid wordt aangescherpt en wordt per wijk ingezet.

Vanaf 18 april 2011 wordt gestart met de binnenstad. Overtreders in deze wijk worden in de eerste week aangesproken en lopen in de tweede week het risico een bestuurlijke strafbeschikking opgelegd te krijgen als zij zich niet aan de regels houden.

De prioriteit van het toezicht verschuift iedere drie weken naar een andere wijk. De volgende wijk en de evaluatie van de voorgaande wijk zal uitgebreid worden gecommuniceerd. In de hele gemeente moeten de regels worden nageleefd. Dit betekent dat een overtreder buiten de prioriteitwijk van dat moment ook het risico loopt om bekeurd te worden.

Burgemeester Bort Koelewijn: "Uit elk wijkonderzoek blijkt dat hondenpoep in de top 3 van ergernissen staat. Het gemeentebestuur gaat nu concreet iets doen om dit aan te pakken. Wij hebben serieus aandacht voor een klacht van de bevolking en met alleen aandacht vragen van de hondenbezitter redden wij het niet."

Het plan van aanpak ligt in de lijn die het college heeft ingezet om de hondengerelateerde overlast te minimaliseren. Alle geregistreerde hondenbezitters hebben inmiddels informatie ontvangen over de regels bij het uitlaten van hun hond. Ook is het beleid op de gemeentelijke website te vinden en zijn de aangewezen hondentoiletten en hondendolterreinen op een kaart aangegeven.

De regels van het hondenbeleid nogmaals op een rij:
* Hondenbezitters zijn verplicht de hondenpoep op te ruimen en daarvoor een opruimmiddel bij zich te hebben als zij hun hond uitlaten;

* Alleen voor de aangewezen en ingerichte hondentoiletten geldt geen opruimplicht;

* Binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd uitgelaten worden, met uitzondering van de hondendolterreinen. Op deze terreinen mogen honden loslopen, maar hier geldt wel een opruimplicht;
* Honden zijn verboden op een openbare kinderspeelplaats, zandbak of speelweide.

De boete voor het niet beschikken over een opruimmiddel bedraagt EUR 70. Degene die een hond binnen de bebouwde kom niet aangelijnd heeft, buiten de hondendolterreinen, riskeert een boete van 70 euro. De houder van de hond is verplicht om de uitwerpselen buiten een hondentoilet onmiddellijk op te ruimen, anders riskeert deze een boete van EUR 100. Als een hond zich bevindt op een speelplaats, zandbak of speelweide bedraagt de boete EUR 100.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |