Gemeente Kampen


-

Strenge voorwaarden voor gedoogde coffeeshop in Kampen

12-04-2011

Er worden strenge voorwaarden gesteld aan de exploitatie van een gedoogde coffeeshop in de gemeente Kampen.

Zo wordt er onder meer een pasjessysteem ingevoerd en er moet tijdens openingstijden van de coffeeshop een gecertificeerde portier aanwezig zijn. Alle voorwaarden staan beschreven in het concept coffeeshopbeleid dat door burgemeester Koelewijn is vastgesteld.

Het betreft een conceptbesluit omdat het beleidsplan vanaf woensdag 13 april zes weken ter inzage ligt in het stadhuis. Inwoners en belanghebbenden kunnen vanaf die datum een zienswijze kenbaar maken. De burgemeester neemt deze mee in zijn definitieve besluit over het coffeeshopbeleid.

Op maandag 18 april vindt opnieuw een bewonersbijeenkomst plaats in het stadhuis. Tijdens deze bijeenkomst worden de genomen maatregelen tegen overlast van bestaande uitgaansgelegenheden geëvalueerd. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op het concept coffeeshopbeleid. Aanvang: 20.30 uur in de Raadzaal van het stadhuis.

Bijzondere voorwaarden die aan de exploitatie van een gedoogde coffeeshop gesteld worden:

Exploitatie

* Er wordt een pasjessysteem ingevoerd. Het doel hiervan is het softdruggebruik door minderjarigen tegen te gaan. Daarnaast wordt een drempel opgeworpen omdat men zich via het toegangspasje moet legitimeren.

* Samenwerking tussen exploitant en hulpverlening om probleemgebruikers te helpen.

* De exploitant moet een klantregister bijhouden. Het gaat hier om het registreren van statistische gegevens van klanten (aantal klanten, leeftijd en woonplaats). Deze gegevens kan de gemeente opvragen bij de exploitant. In verband met de wet Bescherming Persoonsgegevens wordt door de gemeente niet bijgehouden hoeveel er afgenomen wordt door klanten.

* De coffeeshop mag geopend zijn op maandag tot en met vrijdag van 17.00 uur tot 22.30 uur. Op zaterdag geldt een openingstijd van 15.00 uur tot 22.30 uur.

Verslavingszorg

* Er mag maximaal 5 gram softdrugs (producten van de hennepplant, lijst II Opiumwet) per persoon per dag verkocht worden aan klanten.
* De exploitant kan probleemgebruikers doorverwijzen naar Tactus Verslavingszorg, GGD of het Leger des Heils.
* De coffeeshop is tijdens schooluren gesloten. Met deze maatregel wil de gemeente zoveel mogelijk scholieren weghouden van de coffeeshop. Er mogen geen alcoholische dranken geschonken worden in de coffeeshop.

Overlast

* Tijdens de openingstijden is er een gecertificeerde portier aanwezig. Doel hiervan is overlast voor de omgeving te beperken.
* De coffeeshop is op verzoek van bewoners in verband met mogelijke overlast op zondag gesloten.

* Alle personeelsleden van de coffeeshop moeten een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen.

* De exploitant is verantwoordelijk voor het verwijderen van afval uit zijn shop. Het gaat hier om de directe omgeving.

Het concept coffeeshopbeleid is ontstaan na intensief overleg en discussie met Tactus verslavingszorg, politie, Openbaar Ministerie, inwoners en de beoogde exploitant. Opmerkingen van deze instanties en particulieren zijn waar mogelijk meegenomen in de gedoogvoorwaarden.

Naast het concept coffeeshopbeleid, worden op 13 april ook een concept gedoogbeschikking en concept exploitatievergunning ter inzage gelegd die specifiek gericht zijn op de locatie Boven Nieuwstraat 119.

Het college heeft kennis genomen van het concept coffeeshopbeleid. Op 18 mei 2011 wordt de commissie Bestuur en Middelen geïnformeerd over het concept coffeeshopbeleid.

Aanleiding coffeeshopbeleid
De aanleiding voor het coffeeshopbeleid is een aangenomen amendement tijdens de raadsvergadering van 23 september 2010 waar het voorstel voor handhaving van het nulbeleid werd besproken. Dit amendement luidde als volgt:

Besluit het voorstel Handhaving nulbeleid coffeeshops als volgt te wijzigen:

1. De procedure voor sluiting van het Keldertje onverminderd voort te zetten.

2. Gedurende vijf jaar een experiment aan te gaan met een tijdelijk legaal verkooppunt op een samen met de politie en de raad nader te bepalen locatie.

3. Jaarlijks te evalueren op basis van smart te formuleren doelstellingen in het kader van veiligheid, openbare orde en volksgezondheid.

4. Primaire doelstelling is het terugdringen van het aantal gebruikers.
5. Tussentijds continu te monitoren."

Het amendement maakt het mogelijk te komen tot een gedoogde coffeeshop binnen de gemeente Kampen. Aan de ene kant wordt er ruimte gemaakt voor een coffeeshop en worden mogelijkheden benut om probleemgebruikers naar Tactus Verslavingszorg, GGD of het Leger des Heils door te verwijzen. Daarnaast wordt er hard opgetreden tegen straat- of huisdealers. Als het experiment slaagt, kan de proef omgezet worden naar een permanente situatie.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |