Gemeente Breda

30km-pakket voor bewoners Wilhelminapark

Op dinsdag 12 april heeft mobiliteitswethouder Wilbert Willems een pakket met actiemateriaal voor het houden van een 30km-campagne overhandigd aan een vertegenwoordiging van bewoners van het Wilhelminapark.

Wethouder Willems: "We willen samen met bewoners verkeersproblemen in hun buurt aanpakken.
Het is onmogelijk om in alle straten verkeerstechnische maatregelen te nemen. Daarom hebben we een zogenaamd 30km-pakket samengesteld dat we gratis ter beschikking stellen van Bredase bewoners die in hun buurt actie willen voeren. Doordat zij dat zelf hardrijders aanspreken heeft zo'n actie meer kans van slagen dan wanneer men door de gemeente op de vingers wordt getikt."

Er komen regelmatig klachten binnen dat er in een straat of buurt te hard wordt gereden. De bewoners vragen dan aan de gemeente of politie om hierop actie te ondernemen. Naast het herinrichten van straten bieden voorlichting en educatie de mogelijkheid om tot meer verkeersveiligheid te komen.
In het verleden werden de voorlichtingsacties vooral door de gemeente geïnitieerd. Vorig jaar is op verzoek van de Dorpsraad Ulvenhout een nieuwe 30kmactie gevoerd. De gemeente heeft de dorpsraad toen van campagnematerialen voorzien en de dorpsraad heeft de actie zelf uitgevoerd.
En dat bleek goed te werken.

De 30km-actie in Ulvenhout heeft ertoe geleid dat de gemeente een campagnepakket heeft samengesteld met materialen waarmee bewoners ook elders in Breda zelf actie kunnen voeren.

Dit pakket bestaat uit 10 posters, 350 speciale tasjes, 50 ballonen, 50 fietsvlaggetjes en 4 grote vlaggen. Alle materialen zijn voorzien van de slogan "Draag bij aan een veilige wijk".

De doos is op verzoek verkrijgbaar bij de gemeentelijke afdeling Mobiliteit, Groen en Water. Het verzoek moet mede ondertekend zijn door minimaal vijf bewoners. Op die manier kan men zelf een bijdrage leveren aan een veilige buurt.

Deze werkwijze wordt gevolgd door omliggende gemeenten. De gemeente Zundert heeft het pakket inmiddels overgenomen en gaat het binnenkort inzetten. Ook de provincie Noord-Brabant en Veilig Verkeer Nederland hebben belangstelling getoond omdat dit een nieuwe werkwijze in Nederland is.
Zij zijn benieuwd naar de resultaten.
Breda, 12 april 2011