Ingezonden persbericht



---



Persbericht Maart 2011

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten toont extremen in Nano en Giga

Micro-organismen voeren een abstracte opera op onder een aantal microscopen, een meubelcollectie is tegelijkertijd model van een stad en opblaasbare constructies doemen met behulp van het publiek op in het centrum van Milaan. Dit is slechts een greep uit de werken die vertoond worden in de presentatie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) tijdens Salone Internazionale del Mobile in Milaan van dinsdag 12 april tot en met zondag 17 april 2011.

De KABK presenteert zichzelf voor de vierde keer op rij op een eigen locatie in Milaan. In Studio Iroko in Zona Tortona tonen studenten en alumni van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten de resultaten van het artistieke onderzoek tijdens hun opleiding. De werken tonen de relatie tussen de menselijke schaal en het extreem grote en extreem kleine: Nano en Giga.

Voorpremière Microscopic Opera
De presentatie van de KABK bestaat uit meubels, installaties, optredens, producten en videopresentaties van vijftien studenten en alumni. Één daarvan is de voorpremière van het project 'Microscopic Opera' door Matthijs Munnik (derdejaarsstudent ArtScience). Een abstracte opera wordt uitgevoerd door micro-organismen onder een aantal microscopen. Op grote schermen worden de bewegingen van de gemuteerde microscopische wormen uitvergroot tot theatrale proporties. Speciale sofware zet de verschillende bewegingen om in een muzikale compositie.

Daarnaast combineert meubelontwerpster Iris Bijvelds in 'Furniture City' architectuur en meubelontwerp op een speciale manier. Bijvelds bouwt haar meubels letterlijk op als gebouwen. Jolien Hanemaai (vierdejaarsstudent Textiel en Mode) presenteert met haar werk 'My infinite home tool - because you suit me perfectly' de keuzes die gemaakt moeten worden als moderne nomade. Twee draagbare voorwerpen die bedoeld zijn als opslagruimte hebben een dubbelfunctie als koffer en uitstalkast.

Flash Form

In de tussentijd doemt op markante openbare plaatsen in Milaan het project 'Flash Form' op. Flash Form is een samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen aan de KABK. Samen met het publiek bouwen zij tijdelijke constructies op uit opblaasbare elementen. Het ontwerp wordt zo het resultaat van een leuke en onvoorspelbare samenwerking. In een tijd waarin digitale netwerken en globalisering snel toenemen, zoomt dit project juist in op lokale interactie op bestaande plekken en met mensen die echt fysiek aanwezig zijn. Het project is ontwikkeld door Renate Nederpel, Nynke Koster en Anke Muijsers.

Officiële opening
De tentoonstelling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten wordt officieel geopend op dinsdag 12 april om 19.00 uur. Sprekers zijn Joost Rekveld, hoofd van de interfaculteit ArtScience aan de KABK en curator van de presentatie in Milaan, en Jan Jongert, directeur van 2012Architecten die de nieuwe master INSIDE Interior Architecture zal presenteren. INSIDE richt zich op de wereld om ons heen die continu verandert. Grootschalige interieurs, een veranderende relatie tussen het private en publieke domein, duurzaamheid en een grotere vraag naar sociale samenhang zijn thema's die vragen om nieuwe vormen van interieur architectuur. Vanuit het perspectief van doorstroming toont Jan Jongert hoe de kleinst mogelijke ingrepen effect kunnen hebben op grotere stedelijke netwerken waar we onderdeel van uitmaken en wat het betekent om INSIDE te zijn.

Kijk voor meer informatie over de KABK presentatie en alle deelnemende studenten en alumni op www.kabk.nl/milano.

Locatie
De KABK tentoonstelling bevindt zich in het bruisende centrum van Salone Internazionale del Mobile, Zona Tortona. Adres: Studio IROKO, Via Voghera 11b, vlakbij metrostation Porta Genova.

Openingstijden
Dinsdag 12 april
15.00-21.00 uur Cocktailparty 18-21 uur Officiële opening 19.00 uur
Woensdag 13 april t/m zaterdag 16 april
11.00-21.00 uur

Zondag 17 april
13.00-17.00 uur


---

Noot voor pers,