Ingezonden persbericht


"MET TECHNIEKSTUDIE VERZEKERD VAN BAAN"
Toekomst van onderhoudswerk onderwerp van gesprek tijdens Maintenance NEXT 2011

"Iedereen die de komende jaren techniek gaat studeren is verzekerd van een baan", zo stelt Martin van Pernis, president van KIVI NIRIA en voormalig CEO van Siemens Nederland. Van Pernis is dinsdag 12 april aanstaande om 10.00 uur één van de gasten tijdens het openingsdebat van de technologie- en onderhoudsexpo Maintenance NEXT 2011 in Ahoy Rotterdam. Tijdens het debat wordt stil gestaan bij de stand van zaken in de techniek en de gevolgen voor onderhoudswerk. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de vakbeleving. Meer trots uitdragen zou ook meer jongeren kunnen binden aan het onderhoudswerk.

Volgens van Pernis heeft Nederland de komende 5 tot 10 jaar een chronisch tekort aan technici op MBO-, HBO-, en WO-niveau, onder meer op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT. Doordat systemen en processen in rap tempo complexer worden en investeringen fors hoger, ziet van Pernis een toenemende behoefte ontstaan in de markt om nieuwe systemen te ontwikkelen, maar ook om bestaande installaties te 'upgraden'. Hoogwaardige technici zijn hiervoor onmisbaar, zo is hij van mening. Momenteel is van de 25.000 KIVI NIRIA-leden naar schatting een derde deel actief in de onderhoudswereld. Omdat dit aantal de komende jaren fors zal toenemen, moeten volgens van Pernis initiatieven worden ontplooid door het bedrijfsleven, het onderwijs en de politiek. Nieuwe technologieën hebben het onderhoud van installaties immers veranderd van correctief naar preventief. Onderwerpen als 'remote control' en 'remote programming' hebben de rol en het niveau van de onderhoudsspecialist wezenlijk veranderd.

Ook is het essentieel dat de maakindustrie, die hierin een wezenlijke rol speelt, de komende jaren haar krachten bundelt en de noodzakelijke aandacht van de politiek krijgt. Verder is het volgens van Pernis belangrijk dat ingenieurs aan de buitenwereld laten zien hoe trots ze zijn op de fantastische projecten die ze gerealiseerd hebben. Met andere woorden, breng grote projecten meer onder de aandacht van het grote publiek en de politiek. KIVI NIRIA en andere organisaties leggen zich daarom nadrukkelijk toe op het promoten van het vak 'techniek' in het onderwijs. Onder meer door het initiëren van gastlessen op het gebied van techniek op lagere en middelbare scholen. KIVI NIRIA start in mei 2011 aan de TU Eindhoven een zogeheten 'CEO cyclus'. Tijdens een viertal lezingen kunnen toekomstige ingenieurs dan kennismaken met CEO's van grote, technische ondernemingen. "Door jonge mensen op deze wijze een kijkje te gunnen achter de schermen van het bedrijfsleven, wordt de interesse en de betrokkenheid bij de technische bedrijven groter. Door het goede kennisniveau in Nederland kunnen we daarbij een essentiële rol spelen." Na de TU Eindhoven zal een soortgelijke cyclus georganiseerd worden aan de TU Twente en aan de TU Delft. Hoewel het een race tegen de klok is, heeft van Pernis er alle vertrouwen in dat het aantal techniekstudenten de komende jaren door bovengenoemde initiatieven fors zal toenemen.

Openingsdebat Maintenance NEXT
Tijdens de opening gaat presentator Rob van Hattum met als tafelheer Mark Oosterveer, hoofdredacteur van het Vakblad Industrial Maintenance, het debat aan met mevrouw Renée Bergkamp, directeur-generaal Ondernemen en Innovatie op het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Jeroen van der Veer, voorzitter van het Platform Bètatechniek en voormalig CEO van Koninklijke Shell, en Martin van Pernis, oud-CEO van Siemens.

Maintenance NEXT 2011
Met vernieuwende technologieën en uitwisseling van ervaring kan de onderhoudsindustrie nog volop groeien. Maintenance NEXT neemt een voorschot op deze groei. Van 12 t/m 14 april a.s. komt in Ahoy Rotterdam de toekomst van het onderhoudswerk in alle dimensies in beeld. Exposanten tonen hun bewezen en innovatieve technologie met veel dynamiek en interactiviteit. Daarnaast worden op de expovloer MegaTech Plaza's ingericht waar indrukwekkende technologieën zijn te bewonderen. Er is voorts een innovatieroute uitgestippeld en er is dagelijks een boeiend seminarprogramma met bijbehorende technologie-exposities. Kijk voor meer informatie op www.maintenancenext.nl.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht