Raad van State


dinsdag 12 april 2011
Zitting over de weigering door de toenmalige minister van VROM om maatregelen te treffen tegen geluidsoverlast van de HSL. Het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland en twee inwoners uit Roelofarendsveen en Nieuwe Wetering hadden de minister gevraagd om maatregelen te treffen vanwege de geluidsoverlast van de hogesnelheidslijn. Volgens de gemeente zijn er sinds het in gebruik nemen van de HSL ruim 800 klachten van inwoners ontvangen over geluidsoverlast. Ook de inwoners uit Roelofarendsveen en Nieuwe Wetering klagen over geluidsoverlast en voeren aan dat de geluidsnormen voor de HSL worden overtreden. Volgens de minister kan zij geen maatregelen treffen, omdat alleen bij de aanleg en bij een aanpassing aan de HSL akoestisch onderzoek moet worden verricht. Alleen in die gevallen kan dan gecontroleerd worden of aan de geluidsnormen wordt voldaan en kunnen maatregelen worden genomen. Buiten deze gevallen biedt de wet geen mogelijkheid om tussentijds te controleren of aan de geluidsnormen wordt voldaan, aldus de minister. Zowel de gemeente als de inwoners zijn het niet eens met die uitleg van de wet en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201009633/1 en 201009665/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van Binnenlandse Zaken om bij te dragen in de kosten voor de verwijdering van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog voor het project 'Kroondomein Hoog Soeren' in Apeldoorn. De minister heeft ruim EUR 1,8 miljoen aan opsporings- en ruimingskosten vergoed. Volgens de gemeente is dat te weinig en zijn sommige kosten ten onrechte niet vergoed. Het zou onder meer gaan om de kosten van verkeersmaatregelen die de gemeente heeft getroffen om de ruiming van de explosieven mogelijk te maken. Volgens de minister behoren die kosten voor rekening van de gemeente te blijven, omdat die onder de 'normale taakuitoefening' vallen. De rechtbank in Zutphen oordeelde in september 2010 dat de verkeersmaatregelen bedoeld waren als afzetting van het terrein waar de explosieven lagen. Ze komen daarom wel voor vergoeding in aanmerking, aldus de rechtbank. De minister is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de gemeente komt in hoger beroep. De rechtbank heeft de gemeente namelijk voor het overige in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 201009854/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland heeft verleend aan Van Gansewinkel Nederland voor een afvalsorteerbedrijf aan de Lageweg in Katwijk. Het bedrijf slaat bouw- en sloopafval, grof huishoudelijk afval en bitumineuze afvalmengsels op en over. In een uitspraak van december 2009 heeft de Raad van State een eerdere milieuvergunning van het provinciebestuur vernietigd, omdat het akoestische onderzoek niet volledig was. Die uitspraak met zaaknummer 200809438/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur in maart 2010 een nieuwe milieuvergunning verleend. Twee omwonenden komen ook tegen de nieuwe milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn vooral bang voor geluidsoverlast van het bedrijf en betwijfelen of het akoestische onderzoek wel uitgaat van de juiste uitgangspunten. Zo zou zijn uitgegaan van een te lage geluidbelasting binnen het bedrijf, omdat geen rekening zou zijn gehouden met de nagalm. Ook voor de vrachtwagens zou zijn uitgegaan van te positieve geluidbelastingen. De omwonenden voeren ten slotte aan dat zij geluidsoverlast vrezen van het optrekken van lege containers, omdat die dan als klankkast fungeren. De zaak is op 28 februari 2011 al eerder op een zitting behandeld. (zaaknummer 201003842/1)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de toenmalige gemeenteraad van Loenen (nu de gemeente Stichtse Vecht) van het bestemmingsplan 'Loenersloot-Binnenweg-Kerklaan'. Het plan heeft betrekking op het dorp Loenersloot, de Binnenweg en de Kerklaan, inclusief het bedrijventerrein De Werf. Op het terrein mogen zich bedrijven vestigen in milieucategorie één. Dat betekent dat die bedrijven minder overlast voor de omgeving mogen veroorzaken dan bijvoorbeeld bedrijven in milieucategorie twee of drie. Twee bedrijven komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen was in het ontwerpbestemmingsplan nog bepaald dat bedrijven met milieucategorie twee zich ook op het terrein konden vestigen. De gemeenteraad heeft het plan echter gewijzigd vastgesteld en het plan beperkt tot bedrijven in milieucategorie één. De bedrijven vinden dat dat besluit niet zorgvuldig is genomen, omdat sprake zou zijn van belangenverstrengeling. (zaaknummer 201007983/1)

16.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amersfoort van het bestemmingsplan 'Golfbaan Hoogland West'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een 9 holes golfbaan met bijbehorende voorzieningen voor golfclub Soestduinen. De golfbaan zou ten westen van de Bunschoterstraat moeten worden aangelegd. De Stichting Behoud de Eemvallei en de Vogelwacht zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de golfbaan negatieve gevolgen heeft voor allerlei beschermde dier- en vogelsoorten die in het gebied leven. Ook zou een golfbaan ten koste gaan van het open landschap. Dit is niet alleen in strijd met gemeentelijk beleid, maar ook met provinciaal- en rijksbeleid, zo menen de natuurorganisaties. Verder had er een uitgebreid onderzoek moeten worden gedaan naar de milieugevolgen van het plan. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201101507/2)