Dienstenbond CNV

Nieuws

11 april 2011

Keuze voor Kijkshop-cao!

Inmiddels heeft ook een tweede overleg met Kijkshop plaatsgevonden. Voorafgaand aan het overleg werd meegedeeld dat men afziet van het aansluiten bij een branche-cao. Kijkshop wil voor de komende periode een eigen cao afsluiten.

Voorafgaand aan het cao-overleg is gesproken over de richtlijn werken op zaterdag. Deze richtlijn heeft invloed op de eventuele afspraken in de cao. De richtlijn op zich is echter een onderwerp dat thuishoort bij de OR.

Branche cao
De reden waarom Kijkshop op dit moment er vanaf ziet om aan te sluiten bij een branche-cao, is tijd. De termijn waarop een keuze moet worden gemaakt is kort, gezien het feit dat men wel de vaart in het onderhandelingsproces wil houden. De tijd om de verschillende cao's te bekijken en de verschillen te benoemen, is onvoldoende. Vandaar het besluit om tijdens het lopende cao-proces hierover geen besluit te nemen.
Reden om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk weer een cao-Kijkshop komt die past bij deze tijd.

Functiewaardering
Inmiddels loopt er een functiewaarderingstraject. CNV Dienstenbond wil de uitkomsten van deze discussie pas in een volgende cao opnemen. Doordat er een aantal vragen hieromtrent zijn komt de discussie in het volgende overleg aan de orde.

Voorstellen Kijkshop
Naar aanleiding van ons eerste overleg heeft Kijkshop een aantal ideeën concreet geformuleerd. Deze worden besproken en zijn na een schorsing al voor een deel van commentaar voorzien door CNV Dienstenbond. Hieronder vindt u een korte samenvatting.

Looptijd
De wens om de looptijd gelijk te laten lopen met het boekjaar kan gehonoreerd worden, maar uiteindelijk is dit afhankelijk van de afspraken die kunnen worden gemaakt.

Loon
Voor de periode 2009-2010 stelt Kijkshop voor om een eenmalige uitkering te geven aan medewerkers die op moment van afsluiten cao nog in dienst zijn. Voor 2011 wordt gedacht aan een structurele loonsverhoging. Een percentage is nog niet aan de orde geweest. Door CNV Dienstenbond is benadrukt dat een loonsverhoging zowel de loonschalen als de feitelijke lonen betreft.

Arbeidstijd
Bij de uitbreiding van de arbeidstijd van 37 naar 38 uur geeft werkgever aan dit niet volledig te compenseren. Hiervan vindt CNV Dienstenbond dat het extra uur volledig moet worden uitbetaald.

Overwerk
Kijkshop wil komen tot een verruiming van de definitie van overwerk. Hiervan hebben bonden gezegd dat ze zullen kijken of hierover voorstel kan komen.

Pensioenregeling
Gelet op de huidige situatie wijst alles er op dat er sprake zal zijn van een premieverhoging. Bonden willen graag betrokken blijven.

Inleenkrachten
Er wordt niet structureel gebruik gemaakt van uitzendkrachten.

Doorwerken na 65e?
Hierover wil CNV Dienstenbond graag afspraken maken. Niet meer automatisch einde dienstverband met 65 jaar? De cao blijft van toepassing ook als je vrijwillig doorwerkt na je 65e. Dit wordt nader bekeken door Kijkshop.

Jeugdschalen
Ten aanzien van de vervanging van de jeugdschalen zullen de bonden met een voorstel komen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Kitty Huntjens. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 040-2116674 of via e-mail
k.huntjens@remove-this.cnvdibo.nl.