Inspectie v/h Onderwijs

plattelandschool niet altijd het beste voor leerling

Kleine plattelandschool niet altijd het beste voor leerling

11 april 2011

Basisscholen met minder dan 100 leerlingen zijn vaker zwak of zeer zwak dan basisscholen met meer leerlingen. De veilige omgeving die een heel kleine school in de ogen van velen biedt, kan uiteindelijk dus minder positief uitpakken voor de ontwikkeling van een leerling. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie.

Van de basisscholen die 100 of meer leerlingen hebben is 5,9% (zeer) zwak. Bij scholen tussen de 50 en 100 leerlingen is dat 10,7%. Van de scholen met minder dan 50 leerlingen is 15,5% zwak of zeer zwak.

Het aantal basisscholen in Nederland met minder dan 50 leerlingen, is het afgelopen jaar met 10% gestegen tot 201. Deze zeer kleine scholen bevinden zich allemaal in `krimpgebieden': de drie Noordelijke provincies, Zeeland en in mindere mate Limburg. De inspectie verwacht de komende jaren ook een sterke daling van het aantal leerlingen op basisscholen buiten de krimpregio's. Met name in Noord-Hollandse kustgemeenten en delen van Gelderland en Twente kan die daling fors zijn, tot meer dan 20%.

Tot nu toe was het behoud van kleine scholen vaak gericht op de leefbaarheid en onderwijsvrijheid in dorpen. Kleine scholen zijn echter lang niet altijd de laatste school in een dorp. Dat is bij 76 van de 201 kleine scholen het geval. Bij deze scholen ligt er nòg een school in de buurt. In 34 gevallen zelfs een paar straten verder.

De soms achterblijvende kwaliteit en de relatief hoge kosten van zeer kleine scholen brengen schoolbesturen soms in actie. Zo kunnen ze besluiten om hun zeer kleine scholen op te heffen. Maar er zijn ook besturen van verschillende denominaties die mogelijkheden zoeken om samen te werken of te fuseren. Daarmee krijgt de school weer meer armslag en kunnen negatieve effecten van kleine scholen op de prestaties van de leerling mogelijk voorkomen worden.

Verdere gegevens over (zeer) kleine scholen worden later deze maand bekendgemaakt, wanneer de Onderwijsinspectie haar Onderwijsjaarverslag presenteert.