FNV Bondgenoten

Na de staking bij de distributiecentra van Albert Heijn in december werd afgeproken verder te overleggen over zaken zoals het terugbrengen van het aantal uitzendkrachten, inzetbaarheid, zeggenschap over roosters en werktijden, enz.... Dat werd de kwaliteitsagenda. Dat overleg moest op 1 april worden afgerond. Dat is niet gelukt. Er is meer tijd nodig. Het Landelijk VakbondsOverleg Albert Heijn DC's stelt nu eisen aan verder overleg,

Er is veel onbegrip bij het Landelijk Vakbonds Overleg (LVO) Albert Heijn DC's over het uitblijven van resultaten. Na heftige discussie is besloten de kwaliteitsagenda nog één keer het voordeel van de twijfel en een paar maanden extra te gunnen. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden en het moet uiterlijk 1 september tot resultaat leiden. "Anders stoppen we ermee" aldus het LVO.

Wat zijn die voorwaarden?


1. Half april moeten er duidelijke cijfers liggen over de invulling van de 200 nieuwe OT's en 1 op 1 vervanging zoals afgesproken in de CAO na de staking in december. Dan moet er duidelijk zicht zijn op de invulling van die afspraken.


2. Einde zomer - dus per 1 september- moet er een duidelijk plan liggen voor:

* Het terug brengen van het aantal uitzendkrachten naar 23% zoals afgesproken in de CAO, te bereiken door aanname van meer eigen medewerkers. Ook uitzendkrachten verdienen meer zekerheid. Het zijn nu dagloners zonder rechten en dat ondermijnt ook de positie van vaste medewerkers.

* Anders roosteren en vergroten van invloed werknemers over roosters en werktijden (zelfroosteren). De werkgever wil meer flexibiliteit en een grotere inzetbaarheid van de werknemers. Daar willen wij in ruil meer flexibiliteit van de werkgever voor terug.


3.Veiligheid en werkdruk moet in overleg met vakbondskaderleden locaal opgepakt en ingevuld worden. Werkdruk gaat ten koste van veiligheid. Het zijn locale issues die alleen locaal goed kunnen worden geregeld.


4.Opleiding en inwerken van uitzendkrachten moet weer een AH-zaak worden met een rol voor AH-medewerkers. Én de opjaagbonus voor uitzendkrachten moet verdwijnen! Deze maatregelen zorgen voor meer veiligheid en saamhorigheid. En dat is hard nodig!

"Het overleg moet uiterlijk 1 september wel tot serieuze resultaten leiden. Is dat niet het geval dan stoppen we ermee in september!" aldus het LVO. "Wij willen serieus worden genomen door AH. En de kwaliteitsagenda mag geen doekje voor het bloeden worden" aldus een aantal aanwezige leden.