Ingezonden persbericht


PERSUPDATE DE WEEK VAN ICT

De Week van ICT van start

Eerste dag in het teken van innovatie en maatschappij

Woerden, 12 april 2011

Maandag 11 april is 'De Week van ICT' van start gegaan. De eerste dag stond vooral in het teken van de innovatiekracht van ICT en maatschappelijke relevantie. Het ICT Debat 2011 en een werkbezoek van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk aan Specialisterren lichten we uit.

Het ICT Debat 2011: Nederland heeft kans 'Gateway to the Cloud' te worden

In het kader van 'De Week van ICT' vond maandagmiddag 11 april Het ICT Debat 2011 plaats in de de aula van de Haagse Hogeschool. Gespreksleider Herbert Blankesteijn lokte de panelleden uit hun tent met prikkelende stellingen. Bij de inontvangstname van de ICT~Marktmonitor 2011 gaf ICT~Office-voorzitter Harry van Dorenmalen de zaal mee dat ICT in zijn ogen niet langer de enabler is, maar moet worden gezien als differentiator. De ICT-sector stelt overheden en bedrijfsleven in staat om het verschil te maken.

In het debat met de visionairs Paul Ostendorf, Hans Bos en John Post werd nadrukkelijk vooruitgeblikt. De echte veranderingen komen er nog aan, zo bleek. De enorme impuls die uitgaat van de nieuwe mobile devices aan de ene kant en de aandacht voor security aan de andere kant sprongen er nadrukkelijk uit. Volgens Hans Bos heeft Nederland een heel goede uitgangspositie om internationaal 'Gateway to the Cloud' te worden. Het enthousiasmeren van de jeugd en inspireren van de studenten hoort daar bij.

Een actief publiek tijdens Het ICT Debat 2011 (Foto: ICT~Office)

Kansen voor ICT zijn er volop. Rhett Oudkerk Pool ziet kansen voor het MKB op het gebied van e-security. Het onderschatten van het security issue kan leiden tot vertraging bij de implementatie van toepassingen, zoals het EPD. Henk Broeders riep de topsectoren op om vooral goed naar elkaar te kijken en van elkaar te leren. In het debat over mensen en talent mengden enkele young professionals uit de zaal zich nadrukkelijk in het debat met onder anderen Joke Jansen van Stichting HBO-i. De jongeren adviseerden om studenten meer ruimte te geven, omdat de ontwikkelingen zo snel gaan dat de kennis bij afstuderen bijna per definitie ontoereikend zal blijken te zijn. Aan het eind van het debat werd aangekondigd dat Het ICT Debat een traditie zal gaan worden.

ICT~Marktmonitor 2011
Tijdens Het ICT Debat 2011 is ook de ICT~Marktmonitor 2011 gepresenteerd door ICT~Office in samenwerking met Heliview Research. Voor 2011 wordt een stijging van ICT-bestedingen verwacht van 2%. Daarmee lijkt de groei van de Nederlandse ICT-markt in 2011 door te zetten. Die groei gaat gepaard met een steeds krappere ICT-arbeidsmarkt: het tekort loopt op tot ruim 10.000 hoogopgeleide ICT'ers in 2015. Lees het volledige bericht over de ICT~Marktmonitor op de website van ICT~Office.

Werkbezoek Mirjam Sterk aan Specialisterren

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk heeft een bezoek gebracht aan de softwaretesters van Specialisterren. Specialisterren biedt mensen met autisme en een hoge opleiding de kans op een ICT-baan die aansluit bij hun capaciteiten en waarbij tevens rekening wordt gehouden met hun beperkingen. Het doel van het werkbezoek was om helder te definiëren wat de mogelijkheden zijn binnen ICT voor mensen met een beperking. Dit heeft een grote maatschappelijke relevantie en ook een praktische, aangezien er binnen 3 jaar een tekort van 10.000 tot 15.000 professionals in ICT wordt verwacht. De sessie was inspirerend voor alle aanwezigen. Er is onder meer gesproken over Eenvoudige toegang tot Financiering, Werving & Selectie en Opleiding & Certificiering.

Specialisterren is een IT-bedrijf (online software testen en webtesten), waar alleen mensen werken die van nature een aangeboren talent hebben voor het testvak, ze hebben allemaal een vorm van autisme. Op die manier levert Specialisterren kwaliteit, value for money en een gezonde dosis MVO.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk op bezoek bij Specialisterren (Foto: ICT~Office)

Ook BNR en FD participeren in De Week

BNR Nieuwsradio doet mee aan 'De Week van de ICT' met een speciale themadag op maandag 11 april. Diverse fragmenten zijn terug te luisteren, waaronder: 'Elk bedrijf moet ICT'er in directie hebben' (Kroes) en 'ICT blijft kopzorg voor ondernemers'. Op 11 april verscheen bij Het Financieele Dagblad een speciale ICT-bijlage: 'ICT als rode draad in Nederlands innovatiebeleid'.

Programma 12 april
09.00 uur - 18.00 uur Expo 2011 - Cisco 09.00 uur - 18.00 uur Student & Young Professional Challenge - TNO & ICT~Office 10.00 uur - 16.00 uur Seminar 'Implementatie Energiemanagement' - ICT~Office 10.00 uur - 10.30 uur Webinar Business Process Management - SAP 10.00 uur - 22.00 uur World Foresight Forum 10.45 uur - 12.15 uur Les over veilig internetten op Vita Veraschool in Renkum - UPC 15.30 uur - 18.00 uur Workshop Green Software - Green IT Amsterdam & SIG

Bekijk het volledige programma van 'De Week van ICT' op de website

Over De Week van ICT
Van 11 t/m 15 april 2011 organiseert ICT~Office 'De Week van ICT'. Met 'De Week van ICT' wil ICT~Office breed en zichtbaar aandacht vragen voor het maatschappelijk en economisch belang van ICT. Met andere woorden: een brede doelgroep de veelzijdigheid en het sprankelende karakter van ICT laten ervaren. www.deweekvanict.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de brancheverenging van ruim 500 IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. De leden van ICT~Office hebben een omzet van ¤ 30 miljard, bieden werk aan een kwart miljoen mensen en dragen bij aan 70% van alle innovaties. www.ictoffice.nl

----------

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht