Ingezonden persbericht


Steeds meer lokale groene energie-initiatieven

Rotterdam/Zeewolde, 12 april 2011 - Ondernemers en burgers richten de afgelopen vier jaar door het hele land, met of zonder steun van de gemeente, provincie, rijksoverheid of Europa, steeds meer zelf lokale duurzame energiebedrijven op. Dit doen zij veelal in de vorm van coöperaties. Waar er in 2006 nog circa drie lokale energiecoöperaties waren, zijn er nu naar schatting 15 actief. Deze coöperaties hebben meestal als doel om aan de ene kant groene energieafname en energiebesparing te realiseren en aan de andere kant eigen decentrale energie op te wekken. Vorige week startte weer een nieuwe coöperatie: Zeenergie te Zeewolde, in samenwerking met groene energieleverancier Greenchoice.

Zeewolde is een zogeheten energie-plus gemeente. Dat wil zeggen dat wordt gestreefd naar meer opwekking dan consumptie. Zeenergie wil in dat kader de lokale productie direct koppelen aan lokale energieconsumenten. Zeenergie gaat samen met Greenchoice de leden van Zeenergie voorzien van lokaal opgewekte voordelige groene stroom en gas. De stroom wordt geproduceerddoor elf windmolens en vijf biogasinstallaties in Zeewolde. Greenchoice steunt overal in het land lokale energie initiatieven zoals Zeenergie.

Rob van Rees, oprichter van Greenchoice, en Arjen Vonk, voorzitter van Zeenergie, zetten afgelopen vrijdag 8 april hun handtekening onder de overeenkomst (beeld in html-bijlage of via link hieronder, v. Rees links). Zeenergie streeft ernaar binnen vier jaar de helft van de huishoudens en bedrijven in Zeewolde als klant te hebben. Zeenergie werd eind maart opgericht en vormt een onderdeel van millenniumgemeente Zeewolde. De inwoners van Zeewolde worden klant en ook lid. Met het aandelenkapitaal uit het lidmaatschap wordt duurzame locale energieopwekking gefinancierd, bijvoorbeeld zonnestroom. Bij voldoende oppervlakte is zonnestroom al rendabel zonder subsidie. De opbrengst van de investering wordt als dividend uitgekeerd aan de leden van de vereniging. Als lid kan ook geprofiteerd worden van kortingen op lokale energiebesparende producten.

Zie digitale persbericht met beeld en video op http://greenchoice.pressdoc.com of klik hier


Noot voor redacties