Start project platonische lichamen


Huizen, 20110412 -- Het volgende project van Leonardoschool De Werf, de school voor hoogbegaafde leerlingen In Huizen, gaat van start. De komende 2 maanden staan in het teken van platonische lichamen. Zoals bij elk project is de school ook nu op zoek naar gastdocenten en (leen-) materialen bij het thema. Platonische lichamen zijn mooi voorbeelden van driedimensionele meetkunde. Je komt ze overal tegen, van dagelijkse voorwerpen zoals dobbelstenen tot de vormen van moleculen (methaan is een tetraëder) en zelfs virussen (het herpesvirus is een icosaëder).

De Platonische lichamen zijn veelhoeken met heel speciale eigenschappen: – de lijnen, vlakken en hoeken zijn even groot, dit heet symmetrisch; – ze passen allemaal precies in een bol, waarbij alle punten de rand van de bol raken; – ze passen allemaal in elkaar.

De Oude Grieken vergeleken alle wiskundige vormen met dingen om hen heen, stelden ze ergens symbolisch voor. Ze dachten dat alles bestond uit een mix van vier elementen: aarde, lucht, vuur en water.

Plato bracht de vijf regelmatige veelvlakken in verband met deze vier bouwstenen van de wereld. In totaal zijn er vijf regelmatige veelvlakken: tetraëder, hexaëder, octaëder, dodecaëder en icosaëder. Deze zogenaamde platonische lichamen zijn wel naar Plato vernoemd, maar waren al voor zijn tijd bij veel mensen bekend.

In dit project worden de platonische lichamen bestudeerd, maar ook de eigenschappen van de vlakken waaruit ze zijn opgebouwd. Zo zal de vorm van de driehoek, het vierkant en de vijfhoek aan bod komen.

Ook Pythagoras speelt hierin een belangrijke rol. De vormen zijn terug te vinden in de kunst, de architectuur en de natuur. Diverse kunstenaars, zoals Escher, zijn met deze figuren bezig geweest. Vanuit de vijfhoek/pentagram kan een link worden gelegd naar de Gulden snede en naar de reeks van Fibonacci.



Gastdocent

Heeft u expertise op een van de genoemde onderdelen van het project of kent u iemand met expertise, neem dan contact op via
Leonardodewerf.LOO@gmail.com

Materialen

De school zoeken materialen (te leen) voor de dit project.

- grote stukken piepschuim

- boeken / afbeeldingen over kunst: met name Gulden snede, driehoeken, vierkanten, vijfhoeken, mozaïeken, vlakvullingen en platonische lichamen.

- boeken / afbeeldingen over natuur en met name: repeterende patronen in de natuur

- boeken over Plato, Pythagoras en Escher.

- wat nog meer leuk is voor dit project.

Kunt u ons hier aan helpen mail dan naar Leonardodewerf.LOO@gmail.com

Dit project is tot stand gekomen met hulp van een sponsor: Stichting Lakeland Foundation

http://Leonardogooienomstreken.nl





Ingezonden persbericht