AiREAS meet luchtkwaliteit, verkeer, volksgezondheid en economie


Eerste echte onafhankelijke duurzaamheid consortium opgericht door Stichting STIR

Eindhoven, 20110412 -- Stichting STIR, beter bekend onder de naam Stad van Morgen, heeft een internationaal onafhankelijk samenwerkingsverband opgericht om de complexiteit van luchtkwaliteit, verkeerstromen, volksgezondheid en economie inzichtelijk te maken door fijnmazig en in real time te meten. Deze unieke cooperatieve vereniging is opgericht onder naam AiREAS en verbindt ondernemerschap, wetenschap en overheid in een onafhankelijke dienstverlening met een wereldwijd bereik.

Nederland heeft door haar geografische ligging, volksdichtheid en bedrijfsmatige dynamiek ook enorm veel last van luchtvervuiling. Dit tast de volksgezondheid maar ook de economie aan. De laatste decennia heeft de overheid al veel aandacht besteed aan de problemen maar nieuwe wetenschappelijke inzichten suggereren dat de problematiek enorm complex is. Zo is het van belang te weten waar de luchtvervuiling precies vandaan komt, hoe het zich gedurende de dag in een gebied ontwikkelt en wat voor effect de verschillende fijnstofdeeltjes hebben op de volksgezondheid.

Met huidige technologische innovaties kan steeds nauwkeuriger gemeten worden tot op straatniveau en vanuit veel verschillende bronnen. Maar al die informatie dient ook geinterpreteerd te worden door gebiedbeheerders, beleidmakers en wetenschappers. Vele miljoenen worden geinvestereerd in infrastructuur, verkeersroutes en nieuwe mobiliteitvormen om te zorgen dat de luchtkwaliteit binnen de normen komt en blijft. Maar hebben die investeringen wel het juiste effect? Zijn er elementen die men over het hoofd ziet door gebiedsontwikkeling te plannen vanuit aannames in plaats van feitelijke gegevens? Wordt ondernemerschap wel voldoende gestimuleerd om nieuwe innovaties te introduceren die bijdragen aan de oplossing van alle problemen?

AiREAS wordt het onafhankelijke centrum om meetgegevens te verzamelen en binnen de context van de lokale gebiedsomstandigheden inzichtelijk te maken. Lokale beleidmakers voor gebiedsontwikkeling kunnen te raden gaan bij AiREAS over de manier waarop zij betrouwbare informatie kunnen inzamelen en deze van de organisatie terugkrijgen in een bruikbare vorm voor het maken van beslissingen die varieren van onmiddellijk tot korte en lange termijn gebiedsontwikkeling.

De wetenschap kan terecht bij AiREAS om inzichten te krijgen over de relatie tussen de verschillende vervuilingen, het klimaat, de volksgezondheid of de effecten op de natuur. De praktische wetenschappelijke inzichten kunnen weer helpen om nog beter een gebied in te richten voor optimale gezondheid en vitaliteit. Ondernemerschap kan inspiratie opdoen voor product en diensteninnovaties op dit gebied en het in praktische omgeving uittesten met de betrokkenheid van AiREAS.

Het centrum wordt opgezet in een nader te bepalen locatie in Noord Brabant. De organisatie wordt in de eerste opstart ondersteund door de Provincie Noord Brabant. Vóór de zomer 2011 zal de basis gelegd zijn voor het zichtbaar maken van de aanpak in een “demonstrator”, een virtuele applicatie op locatie waar de vele verschillende belangenpartijen de werkzaamheden en de aanpak van het consortium kunnen bekijken en zich aansluiten bij de uiteindelijke doelstelling: een optimaal schone, gezonde en vitale samenleving. Nog dit jaar zullen de eerste proefprojecten in Nederland worden aanvaard en uitgevoerd om de multi-disciplinaire complexiteit waar het centrum mee te maken krijgt verder uit te werken tot een internationaal platform en expertise centrum.

AiREAS is tot stand gekomen door de expertise van Stichting STIR (Stad van Morgen) dat complexe verduurzamingsvisies omzet in praktisch uitvoerbare zakelijke, multi-disciplinaire organisaties. Stichting STIR zal na de oprichting van AiREAS toezicht blijven houden op de uitvoerende activiteiten van de cooperatie binnen de 4 x winst kaders van structurele verduurzaming.