Politie Hollands Midden

Politie Hollands Midden zoekt vrijwilligers

Een politie vrijwilliger: Het werk is afwisselend, je krijgt een opleiding en je betekent iets voor je medemens.

Hollands Midden , 22-03-2011 o Politie Hollands Midden is op zoek naar vrijwilligers die naast hun dagelijkse werk de politie willen ondersteunen. Hiermee draag je een steentje bij een aan de veiligheid en leefbaarheid in onze samenleving. Je krijgt een opleiding en dezelfde bevoegdheden als beroeps collegas op straat. Dit najaar start Politie Hollands Midden een nieuwe opleidingsklas voor politievrijwilligers.

Politie Hollands Midden wil het huidige bestand van 130 vrijwilligers uitbreiden en ook inspelen op de uitstroom van senioren. Er is plaats voor 33 nieuwe krachten, die na een selectie een avondopleiding van ongeveer twee jaar gaan volgen om in hun vrije tijd politietaken uit te kunnen voeren. Het is niet zo dat je eerst de opleiding moet volgen voordat je aan de slag kan: het politieonderwijs werkt volgens een duaal stelsel. Dat betekent dat je deels les krijgt en deels in de praktijk aan het werk gaat. De vrijwillige agenten assisteren bij het dagelijkse politiewerk en ook bijvoorbeeld bij grote verkeerscontroles en de begeleiding van evenementen.

Over het werk De politievrijwilliger heeft vooral een rol in contact met het publiek. De belangrijkste taak is toezicht houden. Hulpvaardigheid en aanwezigheid staan voorop. Een politievrijwilliger draagt geen vuurwapen. Wel een wapenstok en pepperspray. Per jaar werk je minimaal 240 uur, oftewel één werkdag per maand. Een gemiddelde vrijwilliger werkt s avonds of in het weekend.

Uit de praktijk Annelies Griekspoor is al een aantal jaar vrijwilliger bij de politie en is erg enthousiast over het werk. Het is veelzijdig, dynamisch. Je weet nooit als je aan een dienst begint wat er die dag gaat gebeuren. Een voorbeeld van het werk van Annelies is dat ze met een beroepscollega met allerlei zaken meeloopt en meewerkt aan het opstellen van een dossier voor een zaak. Ze werkt binnen het team Katwijk. Hier heeft ze het voordeel dat ze zich kon aanmelden voor de strandpolitie en daarvoor ook haar korpsvaarbewijs heeft gehaald. Ze voelt zich als vrijwilliger helemaal geen buitenstaander maar gewoon een lid van het team. ,,Het gebeurt weleens dat een collega op een gegeven moment tegen mij zegt: O ja, dat is waar ook. Jij bent een vrijwilliger. Dat is leuk. Overigens, op straat ziet ook niemand dat ik een vrijwilliger ben.

De voorlichtingavonden zijn op: Dinsdag 12 april (Gouda, Nieuwe Gouwe Oostzijde 2.) Maandag 18 april (Noordwijk, Duinweterting 101.) Maandag 9 mei (Leiden, Langegracht 11.) Maandag 30 mei (Alphen aan den Rijn, Kees Mustersstraat 2.) Maandag 6 juni (Leiderdorp, Hoogmadeseweg 72.)

Voor alle bijeenkomsten geldt: van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Meer informatie is te vinden op www.kombijdepolitie.nl of op www.politie.nl/hollands-midden.