SARA


gepubliceerd op donderdag 16 december 2010

Vooraankondiging EPIC User Forum 2011

Op 12 en 13 april 2011 wordt het tweede EPIC User Forum gehouden bij SARA op Science Park Amsterdam. EPIC is een afkorting van European Persistent Identifier Consortium. Het eerste forum vond plaats op 19 en 20 april 2009 in Göttingen, Duitsland. EPIC is een samenwerkingsverband van CSC - IT Center for Science Ltd (Helsinki, Finland), GWDG - Gesellschaft für wissenschaftliche Datenverarbeitung mbH Göttingen en SARA Reken- en Netwerkdiensten.

Doel EPIC User Forum
Het consortium heeft tot doel om aan Europese wetenschappers een Persistent Identifier (PID)-infrastructuur aan te bieden. Persistent Identifiers zijn unieke 'markers' waarmee digitale documenten (bijv. tekstbestanden, webpagina's, fotomateriaal, films, geluidsbestanden) of concrete voorwerpen (bijv. schilderijen, sculpturen) altijd kunnen worden teruggevonden, zelfs wanneer ze naar een andere locatie worden verplaatst of de URL verandert. Van belang is daarbij dat de oplossing duurzaam (persistent) is. De internationale samenwerking van verschillende instituten in EPIC zorgt ook in organisatorisch opzicht voor robuustheid; de gebruiker is voor deze dienstverlening dus niet afhankelijk van één organisatie.

Programma
Een programmacommissie is bezig met het voorbereiden van het EPIC User Forum 2011, dat zal bestaan uit twee onderdelen: een technisch deel en deel gericht op beleidsontwikkeling. Het technische programma zal onder andere gericht zijn op:
- het geven van informatie over PID's

- het toelichten van huidige en toekomstige diensten van EPIC - het inventariseren van wensen bij bestaande en toekomstige gebruikers.

Ook zullen beleidsaspecten, financiering e.d. aan de orde komen. Vanwege het internationale karakter is de voertaal Engels.

Registratie
U kunt zich voor het EPIC User Forum 2011 aanmelden door het sturen van een e-mail naar epic@sara.nl. Deelname is gratis.