Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 1 april 2011

Het geheim van Adderhorst
Boekpresentatie en expositie over bijzondere oorlogsvondst

Nadat bij toeval een hoeveelheid documentatie van en over zijn familie wordt ontdekt, besluit Lex Kater tot het schrijven van Het Geheim van Adderhorst. Een spannend kinderboek dat op dinsdag 12 april om 13.30 uur door de auteur wordt gepresenteerd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De opening van de expositie die het gevonden materiaal tentoon stelt, vindt aansluitend plaats.

Een verbouwing in 2005 dwingt het huis Adderhorst haar geheim prijs te geven. Zestig jaar na de oorlog stuiten de tegenwoordige bewoners van de woning in Tynaarlo op ruim negentig foto's, brieven en documenten van de families Kater-Van Dam en Van Dam-Serphos. Ze geven een aangrijpend beeld van een Joodse familie, die verspreid en op uiteenlopende wijze de oorlog bijna in zijn geheel weet te overleven in de onderduik.

Hoe Lex Kater zich herinnert als 4-jarig jongetje te worden weggestuurd door zijn ouders om bij wildvreemden te worden ondergebracht komt aan bod in Het Geheim van Adderhorst. Het boek vertelt het spannende avontuur van de vondst van het geheim en neemt de jonge lezer mee op een zoektocht naar zijn joodse identiteit en de onderduikgezinnen die gedurende de oorlog zijn familieleden verborgen. Dinsdag 12 april presenteert de auteur Het Geheim van Adderhorst in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar hij tevens de opening verzorgt van de gelijknamige expositie die er tot 16 juli plaats heeft. Omdat zowel het boek als de tentoonstelling een mooi voorbeeld zijn van zorgvuldige omgang met materiaal uit de oorlogsjaren, zal speciale aandacht uitgaan naar de actie Niet weggooien, die pleit voor duurzaam behoud van oorlogserfgoed.

Zowel het bijwonen van de boekpresentatie op 12 april als het bezichtigen van de expositie nadien is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.