Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Verslag staatsbezoek Oranjes te zien bij NOS

HILVERSUM, 11 april 2011 - De NOS reist van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 april in het kielzog van de koningin naar Duitsland. De koningin wordt tijdens het bezoek vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De NOS doet in een extra uitzending NOS De koningin in Duitsland op vrijdag 15 april vanaf 19.25 uur verslag van het staatsbezoek. Deze uitzending, die wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom, komt uit het Eurode Business Center op de Nederlands-Duitse grens tussen Herzogenrath en Kerkrade. Hier sluit de koningin haar staatsbezoek aan de Oosterburen ook af.

NOS-correspondent Wouter Meijer te gast

Koningin Beatrix is op uitnodiging van Bondspresident Christian Wulff van 12 tot en met 15 april te gast in buurland Duitsland. Het thema van het staatsbezoek is het nieuwe Duitsland; welke ontwikkelingen heeft het land doorgemaakt sinds de hereniging in 1990? Ook staat het bezoek in het teken van de economische relatie tussen beide landen. Die onderwerpen bespreekt Astrid Kersseboom in de uitzending met Wouter Meijer, correspondent van de NOS in Duitsland. Ook praten ze over de grote Duitse belangstelling voor het Nederlandse koningshuis.

Programma van het bezoek

Op de eerste dag heeft de koningin in Berlijn een ontmoeting met de Bondspresident Christian Wulff en Bondskanselier Angela Merkel. De koningin legt een krans bij het monument voor slachtoffers van oorlog en geweld, de Neue Wache. Verder brengt zij een bezoek aan een Nederlands-Duitse Conferentie, waarin Nederlandse en Duitse jongeren twee dagen met elkaar en met parlementariërs discussiëren over politieke participatie door jongeren.

De tweede dag in Berlijn staat in het teken van de ontwikkelingen in Duitsland na de eenwording. 's Avonds biedt het koninklijk gezelschap in de Berliner Philharmonie een concert aan van het Koninklijk Concertgebouworkest, onder leiding van Mariss Jansons. Violiste Janine Jansen treedt op als soliste.

Donderdag 14 april is het koninklijk gezelschap te gast in Dresden, waar onder meer een stadswandeling op het programma staat. Ook bezoeken de Oranjes het seminar 'Innovatie voor schone energie'. Prins Willem-Alexander houdt hier een toespraak. De dag in Dresden wordt afgerond met een bezoek aan dansacademie Palucca. De 'Palucca Hochschule für Tanz' staat model voor het thema van het staatsbezoek: het nieuwe Duitsland.

De vierde en laatste dag wordt de deelstaat Noordrijn-Westfalen aangedaan. Hier bezoekt de koningin het Ruhrmuseum en het voormalig mijnencomplex Zeche Zollverein, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan het Eurode Business Center, op de Nederlands-Duitse grens tussen Herzogenrath en Kerkrade.

Precies twintig jaar geleden, op 25 april 1991, was koningin Beatrix het eerste buitenlandse staatshoofd dat een officieel bezoek bracht aan het herenigde Duitsland.

NOS De koningin in Duitsland

Datum: vrijdag 15 april 2011

Tijd (zender): 19.25-19.50 uur (Nederland 1)