Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 12-04-2011

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending dinsdag 12 april
Nederland 1 - 18.15 uur

STUDENT ZORG INGEZET ALS VAST PERSONEELSLID

Tweederde van de studenten (67 procent) die stage hebben gelopen in een verpleeg- of verzorgingshuis zijn ingezet als vast personeelslid. In ruim 80 procent van de gevallen gebeurde dit met regelmaat. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EENVANDAAG, onder 600 MBO-studenten in de zorg.

Circa tweehonderd studenten hebben wel eens handelingen uitgevoerd op de stage- of leerwerkplek waarvoor ze niet bevoegd waren. Het gaat hierbij om het uitdelen van medicijnen tot aan medische handelingen als wondverzorging en het geven van spuiten. 'Vaak heb ik medicijnen uitgedeeld en prikken moeten zetten terwijl dat op school nog niet aan bod was gekomen. Ik had niet het idee dat ik kwam om iets te leren. Ik werd gedwongen handelingen uit te voeren die ik maar voor 50 procent beheerste,' aldus een studente.

Ook komt het volgens de studenten vaak voor dat ze alleen verantwoording moesten dragen over een groot aantal cliënten. In EENVANDAAG vertelt een leerling dat ze 's nachts alleen de verantwoording droeg voor dertig dementerende bejaarden.

Handen tekort
Zeven op de tien (69 procent) studenten die stage hebben gelopen in een verpleeg- of verzorgingshuis heeft zelf ervaren dat er handen tekort waren aan het bed. De werkdruk beoordeelt 59 procent als te hoog. De werkomstandigheden in verpleeghuizen zijn volgens studenten slechter dan in verzorgingshuizen.

TopX is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EENVANDAAG. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 22 maart en 11 april 2011, deden 600 studenten mee, verspreid door het hele land. Ze volgden een van de vier MBO-opleidingen waarmee je later in de ouderenzorg terecht kan; Helpende Zorg&Welzijn, Zorghulp, Verzorgende IG of Verpleegkunde. Op www.top-x.nl kunt u alle resultaten van het onderzoek terugvinden.



Ingezonden persbericht