Ingezonden persbericht


Daimler en Bosch richten joint venture op voor elektrische motoren


* Ontwikkeling, productie en verkoop van elektrische motoren voor volledig elektrische auto's
* Opstart productie voorzien voor 2012

* Vestigingen in Hildesheim en Stuttgart

Anderlecht, 12 April 2011 - Daimler AG en Bosch GmbH gaan samenwerken aan de ontwikkeling en productie van elektrische motoren voor elektrische auto's in Europa. De beide ondernemingen hebben een intentieverklaring ondertekend en onderhandelen over de oprichting van een 50/50 joint venture. Deze gesprekken zullen vermoedelijk al midden 2011 afgerond zijn.

Door hun krachten te bundelen willen Daimler en Bosch de ontwikkeling van elektrische machines versnellen en voordeel halen uit deze synergie. Volgens de intentieverklaring moet de gezamenlijke productie volgend jaar van start gaan. De elektrische motoren zullen vanaf 2012 worden gebruikt in auto's van Mercedes-Benz en in slimme elektrische voertuigen. De latere verkoop van de ontwikkelde motoren aan andere constructeurs wordt overgelaten aan Bosch. De joint-venture krijgt vestigingen in de omgeving van Stuttgart en in Hildesheim in het noorden van Duitsland.

Als toonaangevend leverancier voor de automobielsector beschikt Bosch over de expertise voor de ontwikkeling en productie van elektrische motoren. De serieproductie ervan gebeurt al in Hildesheim.

Constructeur Daimler heeft 20 jaar ervaring op het gebied van elektrische voertuigen en de cruciale onderdelen hiervoor: de elektrische motor en de batterij.

Meer informatie over Daimler en Bosch is online beschikbaar via: www.media.daimler.com en www.bosch-presse.de

---

Over Daimler

De oprichters van het bedrijf, Gottlieb Daimler en Carl Benz, schreven geschiedenis met de uitvinding van de auto in 1886. Daimler AG, dat in 2011 zijn 125ste verjaardag viert, is ook vandaag nog een van de meest succesvolle auto-ondernemingen ter wereld. De voertuigbouwer is, dankzij Mercedes-Benz Cars, Daimler Trucks, Mercedes-Benz Vans, Daimler Buses en Daimler Financial Services een van de grootste aanbieders van premium personenauto's en de grootste gevestigde commerciële voertuigbouwer ter wereld. Daimler Financial Services biedt een uitgebreide waaier aan toegepaste diensten, met onder meer financiering, leasing, verzekering en fleet management. Als baanbrekend bedrijf in de automobielindustrie blijft Daimler tot op vandaag de toekomst van mobiliteit vormgeven: de Daimler Groep spitst zich daarom volledig toe op innovatie, groene technologieën en veilige wagens van hoge kwaliteit die klanten fascineren en in vervoering brengen. Daimler is de enige automobielbouwer die inves teert in de ontwikkeling van de drie verschillende aandrijfsystemen, namelijk hybride aandrijvingen, elektrische motoren en brandstofcellen, met als doel op lange termijn autorijden zonder uitstoot te verwezenlijken. Daimler ziet het namelijk als zijn geboorterecht en zijn plicht om zijn verantwoordelijkheid tegenover de samenleving en het milieu te nemen. Daimler biedt zijn voertuigen en zijn diensten overal ter wereld aan en heeft fabrieken in vijf continenten. De huidige merkportfolio omvat, naast Mercedes-Benz, het meest waardevolle automerk ter wereld, de merken smart, Maybach, Freightliner, Western Star, BharatBenz, Fuso, Setra, Orion en Thomas Built Buses. De Groep noteert op de beurs van Frankfurt en Stuttgart (DAI). De Groep stelt 260.000 mensen tewerk en verkocht in 2010 1,9 miljoen voertuigen. De omzet bedroeg ¤97,8 miljard, terwijl het EBIT ¤7,3 miljard bedroeg.

Over Bosch

De Bosch Groep is een internationaal toonaangevend technologisch bedrijf en dienstverlener. In het boekjaar 2010 realiseerden de ongeveer 283.200 medewerkers die actief zijn in de automobiel- en industriële technologie en in de sector van consumentenproducten en bouwtechnologie een omzet van - naar voorlopige cijfers - 47,3 miljard EUR. De Bosch Groep bestaat onder meer uit Robert Bosch GmbH en meer dan 300 dochter- en regionale maatschappijen in meer dan 60 landen. Samen met zijn commerciële partners is Bosch in ongeveer 150 landen vertegenwoordigd. Dit wereldwijde netwerk van ontwikkelings-, productie- en distributiecentra vormt de basis voor de verdere groei. Bosch besteedt elk jaar ongeveer vier miljard EUR aan onderzoek en ontwikkeling en laat ruim 3.800 patenten registreren. Bosch bevordert met al zijn producten en diensten de levenskwaliteit van mensen door middel van innovatieve en nuttige oplossingen. De onderneming werd in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart opgericht als "Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek". De juridische structuur van de Bosch Groep garandeert de financiële onafhankelijkheid en de bedrijfsautonomie. Hierdoor krijgt de onderneming de mogelijkheid om te investeren in de belangrijkste activiteiten die de toekomst van het bedrijf moeten veiligstellen. 92% van de aandelen van Robert Bosch GmbH is in handen van de Robert Bosch Stichting GmbH, die het algemeen nut nastreeft. De meerderheid van de stemrechten ligt bij de Robert Bosch Industrietreuhand KG, die de ondernemingsfuncties vervult. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. Meer informatie vindt u op www.bosch.com