Ingezonden persbericht


P.E.R.S.B.E.R.I.C.H.T.

Ict- studenten helpen al 1000 ouderen op sociale netwerken

De Bilt, dinsdag 12 april 2011

Sociale netwerken als Facebook, Hyves, Twitter en Linkedln, zijn anno 2011 niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niet alleen onder jongeren zijn sociale netwerken geliefd, ook steeds meer 50- plussers maken er gebruik van. Uit een recent marktonderzoek blijkt dat van de Nederlanders boven de 55 jaar, ruim dertig procent actief is op sociale netwerken. Studentaanhuis.nl merkt deze groei ook op. Zo krijgen de ict-studenten van Studentaanhuis.nl veel vragen over het aanmaken van onder andere een Facebook account of hoe je een 'tweet berichtje' plaatst. Inmiddels hebben de studenten al meer dan duizend ouderen op sociale netwerken geholpen.

'Social media' is een verzamelnaam voor alle internet toepassingen waarmee het mogelijk is informatie met elkaar te delen. Onder social media vallen onder andere weblogs en fora, maar de belangrijkste sociale netwerken zijn Facebook, Hyves, Twitter en LinkedIn. Een belangrijke eigenschap van sociale netwerken is dat ze mensen met elkaar kunnen verbinden die interesses en hobby´s delen. Daarnaast kan informatie, kennis en ervaringen met elkaar worden uitgewisseld en is het mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten. Via dit netwerk kunnen mensen vrij simpel gevonden worden, zelfs de contacten van vroeger die uit het oog verloren zijn. Mevrouw Koelewijn ervaart dit ook. 'Ik had zoveel problemen met de computer, dat ik Studentaanhuis.nl heb ingeschakeld. Student Sander kwam hier aan huis om de computer te maken, want hij liep telkens vast. Toen het probleem was opgelost heeft hij ook een Facebook account voor mij aangemaakt. Ik wist niet dat dat zo leuk is! Nu kan ik eindelijk met mijn kleinkind, die door Australie rondreist, op een gemakkelijke manier contact onderhouden, maar ook met mijn zus in Zeeland of de buurvrouw."

Uit een recent onderzoek van KPN blijkt dat één op de vijf gebruikers een baan, nieuwe klanten, een huis of de liefde via een sociaal netwerk heeft gevonden. LinkedIn biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid een C.V. op het internet te plaatsen, waardoor werkgevers nu ook zelf op zoek kunnen naar geschikte werknemers. Hierdoor ontstaat een interactie tussen werkgevers en mogelijke werknemers waardoor netwerken gemakkelijk kunnen worden uitgebreid.

Moeite met het gebruik van sociale netwerken
Ondanks dat veel mensen geïnteresseerd zijn en zich willen verdiepen in de social media, zijn er nog een hoop die moeite hebben met het gebruik hiervan. Jongeren weten inmiddels goed de weg te vinden op de sociale netwerken, maar voor 30- plussers wordt het al lastiger om een keuze te maken in alle informatiestromingen. Om de computervaardigheden te vergroten komen ict-studenten van Studentaanhuis.nl bij mensen thuis om individuele uitleg te geven. Ze gaan in op de specifieke vragen en wensen van de klant en laten de klant daarbij zelf achter de computer zitten. Naast het feit dat dit een aangename manier is om angsten weg te nemen en vaardigheden te vergroten, vinden de klanten het ook erg leuk om van de studenten te leren.

Ook leren tweeten?
Naast het geven van privéles in social media, geven de studenten van Studentaanhuis.nl ook les in andere computervaardigheden zoals het gebruik van verschillende programma's, veilig internetten, mobiele telefoon en digitale camera. Daarnaast helpen de studenten ook bij het oplossen van digitale problemen, zoals het verwijderen van virussen, het maken van back- ups, internet- of e-mailproblemen en het aansluiten van digitale televisie.

Voor meer informatie: www.studentaanhuis.nl. Telefoon: 0900 200 12 12(50cpm).


---

Noot voor de redactie,