Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - 12 april 2011

Gemeenten zetten inzet op sociale acceptatie homo-, biseksuelen en transgenders voort

Sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) vraagt om een blijvende inzet die vastligt in beleid, constateren de 18 koplopergemeenten, waaronder Amersfoort, na vier jaar inzet op dit onderwerp. Zij verwelkomen daarom de nieuwe Emancipatienota van het Kabinet en het voornemen om de samenwerking met gemeenten voort te zetten.

De constatering dat een extra inspanning nodig was om sociale acceptatie van LHBT-inwoners te bevorderen, resulteerde in 2008 in een Koploperovereenkomst tussen de rijksoverheid en 18 gemeenten. De samenwerking heeft inzicht en kennis opgeleverd over waar inzet nodig is, welke aanpak werkt en hoe landelijk en lokaal beleid elkaar kunnen versterken.

Continuering rol koplopergemeenten
Het kabinet wil voor de periode 2011-2015 afspraken maken met gemeenten over preventie en veiligheid, gericht op veiligheid op straat en in wijken en de weerbaarheid van LHBT-jongeren. De 18 huidige koplopergemeenten maken deze afspraken graag.

Sociale acceptatie van LHBT en een eerlijke kans op participatie hoort vanzelfsprekend te zijn. Vanuit hun positie als lokale overheid zullen de 18 koplopergemeenten dit op alle beleidsterreinen blijven stimuleren, waarbij zij actief de samenwerking zullen zoeken met instellingen en belangenorganisaties in hun gemeente.

Een effectieve benadering vereist maatwerk, een stapsgewijs voortbouwen en continuïteit in de aanpak.

"De minister erkent hiermee dat sociale acceptatie cruciaal is en dat wij op lokaal niveau bij uitstek in staat zijn hier een passende aanpak voor te ontwikkelen: wij kennen immers de directe leefomgeving van mensen en hebben daar ook grip op, aldus wethouder Van 't Erve. "Dat betekent uiteraard ook dat we optreden als de veiligheid in het geding is".

De koplopergemeenten verwelkomen de aanpak van minister van Bijsterveldt om de samenwerking voort te zetten en zien daarmee de voortrekkersrol op lokaal, nationaal en internationaal niveau nogmaals bevestigd.

Noot voor de redactie,