Ingezonden persbericht


Arnhem, 12 april 2011

GELDERLAND WIL STEUN VAN RIJK VOOR BIOGAS OOST NEDERLAND

Minister Verhagen vraagt om 'Green Deal' projecten

Minister Verhagen heeft gemeenten en provincie gevraagd duurzame projecten aan te dragen waarbij het Rijk kan helpen. De provincie draagt het project Biogas Infrastructuur Oost Nederland aan en meldt tegelijkertijd een aantal knelpunten waar het Rijk ook wat aan zou kunnen doen. Zoals de radarregels die windenergie belemmeren en de manier waarop duurzame energie wordt belast of geprijsd.

BiogasInfrastructuur Oost Nederland
Provincie Gelderland, Alliander en de regio's Achterhoek en Vallei werken in dit project nauw samen. Opzet is om een grootschalige productie van groen gas mogelijk te maken. Met oog voor ruimtelijke kwaliteit, oplossen van knelpunten in de landbouw zoals mest en fosfaat en met zo min mogelijk maatschappelijke kosten voor bijvoorbeeld het leidingnetwerk. De provincie wil graag extra menskracht van het Rijk om dit project te realiseren.

Belemmering
De provincie grijpt de brief aan om ook knelpunten onder de aandacht te brengen waar het Rijk zelf wat aan kan doen. Zo is er de radarproblematiek waardoor windparken zoals in Neerijnen en Zaltbommel in Apeldoorn niet van de grond komen. Hierdoor liggen vele MW windenergie gewoon op de plank. Daarnaast kan de manier waar op Nederland omgaat met de prijsstelling voor verschillende vormen van energie via heffingen ook anders. In het buitenland, met name in Duitsland leidt bijvoorbeeld andere saldering voor zonne-energie tot een enorme toename. Benutten van restwarmte kan aantrekkelijker worden gemaakt als op de lozing daarvan een heffing wordt gezet.

Green Deal
De Green Deal helpt burgers, bedrijven en organisaties bij het realiseren van hun energieproject. Er zijn veel initiatieven door burgers, bedrijven en andere groeperingen om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Deze energieprojecten komen niet altijd van de grond door bijvoorbeeld onvoldoende menskracht, onvoldoende menskracht of onduidelijkheid over vergunningen De overheid kan helpen om deze knelpunten weg te nemen. Dat kan door advies, wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving of door partijen met elkaar in contact te brengen. Door een Green Deal aan te gaan met de initiatiefnemer zal de overheid zich inzetten om deze knelpunten op te lossen en zo het project een nieuwe kans te geven. Opzet is om met groene initiatieven mede de economische crisis te bestrijden. Projecten voor de Green Deal kunnen worden ingediend via www.rijksoverheid.nl/greendeal.