TNO

Datum 12 april 2011
Nummer 2011-19

PERSBERICHT

TNO neemt activiteiten over van ECN

TNO neemt twee activiteiten over van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Dit is begin april vastgelegd in een overeenkomst tussen de beide kennisinstituten. Het gaat om "Energie in de Gebouwde Omgeving" en "Intelligente Elektriciteitsnetten"

TNO zal de activiteiten integreren binnen de eigen thema's Gebouwde Omgeving en Energie. Met deze strategische bundeling van kennis en kunde op genoemde gebieden versterkt TNO zich aanzienlijk binnen de nationale en internationale kennisinfrastructuur. Voor ECN past deze overdracht in de nieuwe programmastrategie. Hierbij richt ECN zich op een versterking van de hoofdactiviteiten waarin zij een sterke (inter)nationale positie heeft: windenergie, zonne-energie, biomassa, duurzame proces- en warmtetechnologie en beleidsstudies.

Onderdeel van de overeenkomst is dat 16 medewerkers van ECN overgaan naar TNO. Met de overdracht van de beide onderzoeksprogramma's naar TNO is gewaarborgd dat de bij ECN opgebouwde kennis en technologie voor de Nederlandse samenleving beschikbaar blijft voor de ontwikkeling van duurzame gebouwen en de toekomstige energie-infrastructuur.

Smart grids
Intelligente elektriciteitsnetten of 'smart grids' zijn essentieel om flexibel én betrouwbaar om te gaan met de groeiende dynamiek van aanbieders en afnemers van, met name duurzame, energie. De energietransitie naar meer duurzame energie is complex. Energie uit bijvoorbeeld wind, zon, biomassa of micro warmtekrachtkoppeling (wkk) komt decentraal en onregelmatig op het net. Dit en nieuwe ontwikkelingen zoals het opladen van elektrische auto's stellen nieuwe en hoge eisen aan de netwerken. Bovendien hebben al die ontwikkelingen hun eigen tempo en zijn deels van elkaar afhankelijk. Dit dwingt overheid en bedrijfsleven tot ingrijpende innovaties in de energienetwerken en in de totale keten van de energievoorziening. Het samenbrengen van de smart grids kennis van ECN met die van TNO zorgt er voor dat twee sterktes samenkomen: TNO's kennis van ICT met nieuwe concepten uit de telecom en de ECN-kennis van elektriciteitsnetwerken en een in de markt bekende software: de PowerMatcher. Hierme e kunnen vraag en aanbod van elektriciteit efficiënter op elkaar worden afgestemd. Apparaten in het netwerk met deze intelligente software kunnen automatisch inspringen op schommelingen in vraag en aanbod van elektriciteit. Het resultaat is dat meer duurzame energie zonder problemen in het systeem kan worden opgenomen.

Energie in de gebouwde omgeving
TNO en ECN werken al jaren samen op het gebied van energie in de gebouwde omgeving. Dit onderwerp is eveneens een belangrijk issue voor de komende jaren. Het aandeel van de gebouwde omgeving in het totale energieverbruik is circa 30 procent. Om aan de internationale afspraken te voldoen op het gebied van CO2 uitstoot is een significante energiereductie in de gebouwde omgeving essentieel (minstens 10 procent in de komende 5 jaar). TNO mikt voor dit onderwerp niet alleen op een nationaal leidende rol, maar ook op een significante positie op Europees niveau.

Over TNO
TNO is een onafhankelijke innovatie-organisatie. We verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterkt. Met ruim 4300 professionals werkt TNO aan toepasbare kennis en oplossingen voor wereldwijde schaarsteproblemen. TNO focust haar inspanningen op zeven thema's waaronder Energie en Gebouwde Omgeving. Energie: bijdragen aan langetermijn beschikbaarheid van energie door innovaties voor efficiënter energieverbuik, energieopslag en duurzame energiebronnen. Gebouwde omgeving: werken aan transities en innovaties die bijdragen aan een duurzame bebouwing en inrichting van beschikbare ruimte om comfortabel te kunnen leven in een dichtbevolkt land.

Over ECN
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied met een sterke internationale positie. ECN richt zich met het energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: veilig, efficiënt, betrouwbaar en milieuvriendelijk. In opdracht van overheid en bedrijfsleven ontwikkelt ECN hiervoor kennis en technologieën en brengt die naar de markt. Met aandacht op het terugdringen van de energievraag door energiebesparing, het opwekken van energie met duurzame energiebronnen en een efficiënt en schoon gebruik van fossiele brandstoffen (de zogeheten trias energetica). Daarbij voert ECN ook onderzoek uit naar toekomstmogelijkheden en economische achtergronden op energiegebied.

Noot voor de reactie
Voor meer informatie neemt u contact op met TNO persvoorlichter Maarten Lörtzer via 0888 660 888, pressinfo@tno.nl. of persvoorlichter ECN Florentine de Maar, via 0224-564050, e-mailadres: demaar@ecn.nl.

TNO
Postbus 6050
2600 JA DELFT

Telefoon 088 866 08 88
Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl