Ingezonden persbericht


PERSBERICHT HAAGSE STADSPARTIJ

Den Haag, 12 april 2011

Haags gemeentebestuur beroept zich voor nieuwbouw Eurojust op Duitse naziwet

'Fout na de oorlog'

DEN HAAG Een Duitse oorlogswet wordt 70 jaar na dato afgestoft om sloop van de villawijk Zorgvliet in Den Haag mogelijk te maken. Een eeuw lang is het karakter van de villawijk met o.a. het Catshuis en veel monumentale panden beschermd door een servituut. Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, wil zo snel mogelijk een nieuw groot kantoor van 18.000 m2 en 50 meter hoog in deze groene, parkachtige villawijk plaatsen. Ondanks de grote leegstand van kantoren wil het Haagse college van B&W koste wat kost de nieuwbouwwens van Eurojust honoreren.

Maar niet alleen het Rijks Beschermd Stadsgezicht Zorgvliet verbiedt de bouw van kantoorkolossen, ook een oude akte uit 1912 blokkeert verdere verstedelijking.

Toen dit servituut onlangs opdook hebben juristen in opdracht van de gemeente de stelling geponeerd dat de Duitse bezetters het servituut onschadelijk zouden hebben gemaakt. Wethouder Marjolein de Jong (D66) die verantwoordelijk is voor het Eurojust-dossier stelt nu dat er geen obstakels meer zijn om hoogbouw neer te zetten in Zorgvliet.

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, is geschokt: 'Dit is moreel verwerpelijk. Hoe haal je het in je hoofd om met wetten van de Duitsers uit de Tweede Oorlog op de proppen te komen om het Eurojust-project er doorheen te drukken. Walgelijk.'

De Haagse Stadspartij steunt de bewoners van Zorgvliet in hun verbeten strijd tegen sloop. Onder hen o.a. Adorée Colijn, bewoonster van een villa die gesloopt dreigt te worden, en tevens kleindochter van minister-president Hendrikus Colijn, die in de oorlog naar Duitsland is afgevoerd en daar in gevangenschap overleed.

Donderdag 14 april a.s. komt de huisvesting van Eurojust aan de orde in de Haagse gemeenteraad. Joris Wijsmuller bereidt een motie van afkeuring voor: 'Dit is een blamage voor Den Haag en betekent het morele failliet van de Internationale Stad van Recht en Vrede. Ik schaam mij diep voor dit gemeentebestuur.'




Ingezonden persbericht