Ingezonden persbericht


http://www.museumwacht.nl/klok-uit-1609-wordt-gerestaureerd-door-museumwacht-na-brand

Klok uit 1609 wordt gerestaureerd door MuseumWacht na brand.

Bij het gemeentehuis van Neder-Betuwe in Opheusden was een grote brand uitgebroken. Een deel van de noodgebouwen stond daarbij in lichterlaaie en is volledig in de as gelegd. Ter plaatste deed de brandweer er alles aan om de brand te blussen en te zorgen dat het niet over zou slaan naar het nabijgelegen monumentale gedeelte van het gemeentehuis. Na lang blussen kon er begonnen worden met de opruimwerkzaamheden. Voor het beredderen van het archief en de antieke objecten is MuseumWacht ingeschakeld.

Volgens de burgemeester van Opheusden is de brand ontstaan door kortsluiting in een radio van de mannen die op het moment van de brand aan het werk waren in de noodgebouwen. Ondanks dat de brandweer er alles aan gedaan heeft om er voor te zorgen dat het monumentale gemeentehuis niet in rook op zou gaan is er wel erg veel roetschade. De rook is vanuit de noodgebouwen naar het gemeentehuis getrokken waardoor het gehele gemeentehuis roetschade had. Het monumentale deel van het gemeentehuis in Opheusden was hierdoor gesloten. Het was geen veilige en gezonde werkomgeving meer voor de ambtenaren door de hoeveelheid roet. Alles in het gemeentehuis is schoongemaakt en alle belangrijke documenten, kostbare en bijzondere objecten zijn door medewerkers van MuseumWacht opgehaald. Eenmaal aangekomen in het zwaar beveiligde depot in Beekbergen zijn er schaderapportages opgesteld van de objecten zodat deze zo spoedig mogelijk gerestaureerd kunnen worden om vervolg schade te voorkomen.

In het monumentale gemeentehuis was ook een oude kerkklok uit 1609 van 95 bij 90 centimeter aanwezig van maar liefst 1200 kilo, gegoten door Haus Falck in Neuremberg. Vanwege de complexiteit van het transport heeft MuseumWacht ondersteuning geboden bij het transporteren van deze enorm zware klok. De wand van de klok was gescheurd doordat hij tijdens de oorlog uit de kerktoren geschoten is en een aantal naar beneden is gevallen. Hierdoor was er uiterste voorzichtigheid geboden bij het hanteren van de klok om verdere mechanische schade te beperken. Na transport is ook voor dit bijzondere object een behandelingsplan gemaakt. De klok had sporen van agressieve oxidatie van zout chloriden (HCL schade), daarvoor zijn in eerste instantie op locatie al voorzorgsmaatregelen getroffen om verdere schade te beperken. Het object zal als volgt behandeld worden: Het roet zal verwijderd worden, waarna de klok een HCL behandeling krijgt op de aangetaste plekken. Verder zullen deze behandelde p lekken geretoucheerd worden en een beschermende was krijgen zodat de klok weer terug geplaatst kan worden in het gemeentehuis in Opheusden.