Provincie Noord-Brabant

|12 april 2011 |
- gezamenlijk persbericht partners uitvoering plattelandsontwikkeling -

Gematigd positief beeld Barometer Plattelandsontwikkeling 2010

De uitvoering van de plattelandsontwikkeling in Brabant heeft vorig jaar goede resultaten opgeleverd, maar de Barometer Plattelandsontwikkeling 2010 laat ook de effecten van het Statenbesluit van 19 maart 2010 (beperking intensieve veehouderij) en bezuinigingen zien.

De Brabantse plattelandsontwikkeling strekt zich uit over zes terreinen: landbouw, milieu, natuur, water & bodem, landschap & cultuurhistorie en sociaal-economisch. De volgende zaken vallen per beleidsveld op:

Landbouw Op landbouwdoelen is minder bereikt doordat de actieve ontwikkeling van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) is beëindigd. Daardoor blijven ook de resultaten van de afwaartse beweging (het verplaatsen van intensieve veehouderijen die dicht bij woningen of natuur liggen) achter. In de extensiveringsgebieden (rond natuur en dorpen) zal komende jaren de afwaartse beweging waarschijnlijk wel sneller verlopen: sinds oktober 2010 mogen intensieve veehouderijen daar niet meer uitbreiden (het 'slot op de muur').

In 2010 is veel bereikt bij het duurzamer maken van de landbouw: 400 landbouwbedrijven hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan duurzaamheidsprojecten.

Natuur Het afgelopen jaar zijn er voor de ecologische hoofdstructuur (EHS) nog volgens planning gronden aangekocht (ruim 900 ha), dankzij voorfinanciering door de provincie. Ook de inrichting van nieuwe natuurgebieden (ruimt 1200 ha EHS) verliep goed. Het toekomstperspectief van natuurontwikkeling in de EHS scoort echter laag, want als gevolg van het regeerakkoord is er de komende jaren minder geld beschikbaar. De onderhandelingen daarover met het Rijk lopen nog. Er zal meer worden ingezet op agrarisch en particulier natuurbeheer. De aanleg van droge ecologische verbindingszones is goed op gang gekomen: er is 32 kilometer in 2010 gerealiseerd en 130 kilometer is in uitvoering.

Water & bodem De verdroging van1200 hectare natte natuurparels is aangepakt. Verder valt op dat de aanleg van gebieden voor waterberging goed op gang komt.

Landschap & cultuurhistorie Verschillende projecten ter versterking en herstel van landschap en cultuurhistorie zijn afgerond. In kwetsbare gebieden is 27 ha glastuinbouw gesloopt, 11 ha is in uitvoering.

Sociaal-economisch In 74 kernen krijgt de leefbaarheid een impuls, via de uitvoering van Integrale Dorpsontwikkelingsplannen (iDOP's). Daarnaast zijn veel toeristische initiatieven gerealiseerd, zoals het Liniepad: een wandel- en fietspad langs de diverse onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onderdeel van het langeafstandspad langs de hele Linie.

Voor het beleidsveld milieu ontbreken nog actuele cijfers. Die komen pas deze zomer. Dan verschijnt ook een hiermee aangevulde Barometer Plattelandsontwikkeling. In deze Barometer is de score voor milieu nog gebaseerd op de voorgaande barometer.

Nieuw provinciebestuur Hoe de plattelandsontwikkeling wordt voortgezet is sterk afhankelijk van de onderhandelingen met het Rijk over het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Ook de uitwerking van het nieuwe provinciale bestuursakkoord is van invloed. Een aantal zaken krijgt sowieso een vervolg, zoals het intrekken van lege (niet meer gebruikte) milieuvergunningen. Dat blijft enigszins achter en vraagt een actievere inzet van gemeenten.

Plattelandsontwikkeling en de Barometer De Barometer Plattelandsontwikkeling geeft jaarlijks een beeld van de resultaten van het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de toekomst. Met dit instrument kan de voortgang van de voorgenomen prestaties worden gesignaleerd en kan waar nodig worden bijgestuurd. De uitvoering van de plattelandsontwikkeling gebeurt door gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en private partijen, onder regie van de provincie. Zij zijn verenigd in het Platform Voortgang Uitvoering Reconstructie (PVUR), en regionaal in negen reconstructie- en gebiedscommissies.

- EINDE PERSBERICHT -



Provincie Noord-Brabant