Ingezonden persbericht


http://nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2011/tweemaal-goud-op-olympics-of-asia-studies.html?utm_source=110412-extern&utm_medium=e-mail&utm_content=http://nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2011/tweemaal-goud-op-olympics-of-asia-studies.html&utm_campaign=nieuwsbrief

Tweemaal goud op 'Olympics of Asia Studies'

4500 deelnemers uit 65 landen, 800 panels en een receptieruimte zo groot als een voetbalveld. In Honolulu, Hawaii was van 31 maart tot en met 3 april de grootste Azië-conferentie ooit. Twee Leidse wetenschappers werden er gelauwerd.

Krachten gebundeld

De megaconferentie, ook wel 'the Olympics of Asia Studies' genoemd, was mogelijk doordat de Amerikaanse Association for Asian Studies (AAS) en de International Convention of Asia Scholars (ICAS) de krachten hadden gebundeld.

De ICAS is zeer internationaal, met veel leden uit Azië, maar de organisatie zit in Leiden, in het International Institute for Asian Studies. Dr. Paul van der Velde, directeur van de ICAS: 'De Amerikaanse partnerorganisatie werkt in het onderzoek vooral met een indeling in regio's en richt zich op de geesteswetenschappen. De ICAS heeft juist een bovenregionale benadering en is sterk multidisciplinair, met een belangrijke rol voor de sociale wetenschappen. Ook willen we jonge onderzoekers er graag bij halen.'

Best Thesis Prize

Carmen Peréz González, gepromoveerd bij de Leidse kunsthistoricus prof.dr. Kitty Zijlmans, ontving de ICAS Best Thesis Prize in the Humanities. In haar bekroonde proefschrift 'A Comparative Visual Analysis of Nineteenth-Century Iranian Portrait Photography and Persian Painting' vergelijkt ze de 19e-eeuwse Iraanse portretfotografie met de in Iran al bestaande rijke traditie op het gebied van de portretkunst. Voor haar analyse gebruikt ze een theoretisch raamwerk van islamitische kunstgeschiedenis, geschiedenis van de fotografie, postkoloniale studies en wereldkunstgeschiedenis.

Award for Exceptional Service

De Association for Asian Studies (AAS) kende Wim Stokhof, de AAS Award for Exceptional Service to Asian Studies toe. Stokhof is hoogleraar Aziatische talen aan de Universiteit Leiden en secretaries-generaal van de ICAS. Hij werd onderscheiden voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de wetenschap.